◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro27.04.2024

Concert extraordinar Gabriel Croitoru și Tiberiu Soare, pe scena Filarmonicii de Stat din Izmir (19 – 20 octombrie 2018)

În contextul celebrării Centenarului Marii Uniri și a celor 140 de ani de relații diplomatice între România și Turcia, Institutul Cultural Român ”Dimitrie Cantemir” din Istanbul organizează un eveniment extraordinar, la Izmir. Vineri, 19 octombrie 2018, ora 20.00, în sala mare de concerte a Centrului Cultural Ahmed Adnan Saygun va avea loc un concert susținut de doi muzicieni de marcă: Gabriel Croitoru și Tiberiu Soare, recunoscuți pe plan mondial, două nume cu zeci de premii naționale și internaționale, care vor cânta alături de Orchestra Simfonică de Stat din Izmir.

Evenimentul de la Izmir aduce pe scenă și un instrument legendar – vioara Guarneri del Gesù, supranumită Catedrala”, la care a cântat George Enescu și pe care va cânta unul dintre cei mai mari violoniști ai lumii, Gabriel Croitoru. Giuseppe Guarneri del Gesù este singurul lutier ale cărui instrumente rivalizează cu cele ale mult mai celebrului Antonio Stradivari.

Programul concertului extraordinar de la Izmir va fi întregit de prezentarea expoziției George Enescu – decenii de nemurire, organizată în parteneriat cu Muzeul Național „George Enescu” din București. Cele aproximativ 20 de panouri înfățișază spectaculoasele cariere de violonist, pianist, compozitor, dirijor și profesor ale lui George Enescu, unul dintre cei mai mari compozitori ai secolului XX în teatrul muzical contemporan.

Violonistul Gabriel Croitoru este câştigătorul Premiului I al Concursului Internaţional de vioară Henryk Wieniawski de la Lublin, Polonia, 1979 şi al Concursului Internaţional de vioară Pablo Sarasate, de la Pamplona, Spania, 1991, precum şi al Premiului pentru cea mai bună interpretare a unei lucrări de Sarasate. Este de asemenea câștigătorul multor altor premii importante, printre care: Premiul al-II-lea (premiul întâi neacordat) la Concursul Internaţional de vioară ”Tibor Varga” de la Sion, Elveţia, Premiul al-III-lea la Concursul Internaţional de vioară ”N. Paganini” de la Genova, Italia, Premiul special al juriului la Concursul Internaţional de vioară ”Fritz Kreisler”de la Viena, Austria şi a fost catalogat de către presa franceză de specialitate, ca ”un violonist excepţional, având o tehnică impecabilă”, după ce violonistul român a câştigat Premiul al-II-lea (premiul I neacordat) la Concursul Internaţional de vioară ”Zino Francescatti” de la Aix-en-Provence, Franţa – 1987.
n ţară, Gabriel Croitoru a participat şi a obținut numai premii întâi la toate ediţiile ”celebrului” concurs ”Cântarea României”, fiind în acelaşi timp şi laureat cu ”Lira de Aur” la Concursul Naţional de Interpretare Instrumentală ”C. Porumbescu” de la Suceava, concurs dedicat tinerelor talente, considerat cel mai important la noi în ţară, înainte de 1990.

Gabriel Croitoru a înregistrat pe CD în anul 1988, având alături Orchestra Filarmonicii din Nisa, dirijată de Claude Bardon, Concertul nr. 1 de N. Paganini, precum şi Concertul pentru vioară şi orchestră de P. I. Ceaikovski.

În 1994, Orchestra Simfonică din Malaga (Spania), dirijată de Jacques Bodmer, l-a acompaniat pe Gabriel Croitoru, atunci când pentru prima oară a fost realizată pe CD, atât în Spania, cât şi în întreaga lume, Integrala lucrărilor pentru vioară şi orchestră ale lui Pablo Sarasate, rezultând un set de 3 CD-uri. De asemenea, muzicianul a realizat în compania Orchestrei Filarmonice din Târgu-Mureș, dirijate de Romeo Rîmbu, un CD cu Concertul de Luciano Simoni. Alte două apariții pe CD au fost realizate în trio-ul de Valentin Gheorghiu, compozitorul fiind la pian, iar la violoncel, Marin Cazacu, precum și o imprimare din concertul susținut alături de Corul ”Madrigal”, unul dintre colaboratorii fideli.

Gabriel Croitoru și-a făcut apariția ca solist cu orchestra în peste 1.000 de concerte publice, atât în Asia, cât şi în Europa, în compania unor orchestre importante, cum ar fi: London Royal Philharmonic, Monte-Carlo Symphony, Lyon Symphony, Gewandhaus Leipzig Orchestra, Galicia Symphony, Queen Sofia Chamber Orchestra, String Festival of Lucerne Chamber Orchestra şi multe altele.

Gabriel Croitoru a susţinut recitaluri în numeroase ţări: Franţa, Spania, Germania, China, Bulgaria, U.S.A., Rusia, Ungaria, România etc. şi a luat parte la două cursuri de măiestrie şi perfecţionare: unul cu prestigiosul violonist Salvatore Accardo, în 1982, şi celălalt cu nu mai puţin cunoscutul Zino Francescatti, în 1988.

Gabriel Croitoru şi-a făcut studiile muzicale ca violonist în România, unde a absolvit Liceul de Muzică din Bucureşti în 1983, la clasa prof. Mihai Constantinescu şi Conservatorul de Muzică din Bucureşti, în 1987, la clasa prof. Modest Iftinchi. În paralel a lucrat particular şi cu prof. Ştefan Gheorghiu.

Gabriel Croitoru este în prezent solist concertist al Filarmonicii „Paul Constantinescu” din Ploieşti, din anul 1987, este de asemenea membru (vioara I) al Cvartetului de Stat ”Transilvan” al Filarmonicii Transilvania din Cluj, având calitatea de solist cvartet şi în acelaşi timp este profesor univ. dr. la Universitatea de Muzică din Bucureşti. Din anul 2006, a obţinut titlul de Doctor în muzică la aceeaşi Universitate, avându-l ca îndrumător pe prof. Octavian Lazăr Cosma, cu tema ”Pablo Sarasate – Virtuozitate interpretativă și fantezie componistică”.

În 1998, Gabriel Croitoru a câştigat Concursul organizat de Ministerul Culturii, în colaborare cu Fundaţia Internaţională ”Ion Voicu”, pentru atribuirea dreptului de folosinţă asupra singurei viori Stradivarius (supranumită Elder), vioară ce a fost cântată în ultimele decenii de cunoscutul violinist Ion Voicu.

În 2008, violonistul a câștigat dreptul de folosință asupra viorii construite de celebrul lutier Giuseppe Guarneri, în anul 1730, vioară ce a aparținut celebrului muzician român George Enescu, Gabriel Croitoru devenind astfel singurul violonist român ce a câștigat dreptul de a utiliza ambele viori. În prezent, violonistul cântă pe acest faimos instrument, care este supranumit și „Catedrala”, datorită sunetului său.

De-a lungul anilor, Gabriel Croitoru a participat ca membru în juriu la multe concursuri naţionale şi internaţionale, după ce ani la rând a fost el însuși premiat în nenumărate rânduri în cadrul celor mai acerbe competiții de gen.

Gabriel Croitoru a cântat ca solist alături de orchestre internaționale, precum: London Royal Philharmonic (Marea Britanie), Gewandhaus Leipzig Orchestra (Germania), Queen Sofia Chamber Music Orchestra (Madrid,Spania), Festival Strings of Lucern Chamber Orchestra(Elveţia), Monte-Carlo Symphony (Monaco), Salonic Symphony(Grecia), Malaga Orchestra (Spania), Sevilla Symphony (Spania) Galicia Symphony (Spania), Pamplona Symphony (Spania), Cannes Symphony (Franța), Marseille Orchestral Ensemble (Franța), Nice Philharmonic (Franța), Lyon Symphony (Franţa), South-west Symphony (Florida-U.S.A.), dar și cu orchestre româneşti(Filarmonici) din: Bucureşti, Bacău, Braşov, Botoşani, Cluj-Napoca, Craiova, Sibiu, Constanţa, Iaşi, Ploieşti, Timişoara, Târgu-Mureş, Târgoviște, Oradea, Satu-Mare, Arad, Râmnicu-Vâlcea, Galaţi, precum şi Orchestra Naţională Radio.

De asemenea, a susținut concerte alături de dirijori prestigioși: Leopold Hager, Jacques Bodmer, Odon Alonso, Arturo Tamayo, Emanuel Krivinne, Rudolf Baumgartner, Jean Leber, Michel Tabachnik, Paul Nadler, Hiroaki Masuda, Claude Bardon, Alan Tongue, Cem Mansur, Horia Andreescu, Ion Baciu, Ludovic Bacs, Iosif Conta, Cristian Brâncuși, Paul Popescu, Ovidiu Bălan, Romeo Râmbu, Gheorghe Costin, Vlad Conta, Petre Sbârcea, Dorin Frandeș, Camil Marinescu, Modest Cichirdan, Alexandru Iosub, Emil Simon, Emanuel Elenescu, Valentin Doni, Ilarion Ionescu- Galaţi şi mulţi alţii.

A susținut numeroase recitaluri solo sau în formaţii de cameră în Franţa, Spania, Germania, Belgia, Olanda, China, Italia, Bulgaria, Ungaria, U.S.A., Rusia, Republica Cehă, România și are și un vast repertoriu de concerte: Bach, Concertul pentru vioară no.1 în la minor, Concertul pentru vioară no. 2 în Mi Major, Concertul în re minor pentru 2 viori; Beethoven, Concertul în Re Major pentru vioară, Triplu concert pentru vioară,violoncel şi pian; Brahms, Concertul în Re Major pentru vioară,op. 77, Dublu concert pentru vioară, violoncel și orchestră; Berger, Concertul pentru vioară; Bruch, Concertul nr. 2 în sol minor pentru vioară, Fantezia scoţiană; Dumitru Capoianu, Concertul pentru vioară; Paul Constantinescu, Concertul pentru vioară, Triplu concert pentru vioară,violoncel şi pian; Didu, Concertul pentru vioară; Dvořák, Concertul pentru vioară în la minor; Elgar – Concertul pentru vioară; Glazunov, Concertul pentru vioară; Lalo, Simfonia spaniolă pentru vioară; Mendelssohn, Concertul în mi minor pentru vioară; Mozart, Concertele pentru vioară nr. 1, 2, 3, 4, 5, Simfonia concertantă pentru vioară şi violă; Paganini, Concertele pentru vioară nr 1 şi nr. 2; Prokofiev, Concertul nr. 2 în sol minor pentru vioară; Saint-Saëns, Concertul nr. 3 în si minor pentru vioară; Sibelius, Concertul în re minor pentru vioară; Simoni, – Concertul pentru vioară; Șostakovici, Concertul pentru vioară; Stravinski, Concertul pentru vioară; Szymanovsky, Concertul nr. 2 pentru vioară; Ceaikovski, Concertul în Re Major pentru vioară; Vieuxtemps, Concertele nr. 4 şi nr. 5 pentru vioară; Vivaldi, ”Anotimpurile”, Concertele pentru 2, 3, 4 viori; Wieniawski, Concertele nr. 1 şi nr. 2 pentru vioară.

continuarea pe leviathan.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *