◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro21.06.2024

Un concert de referință.
10 ani de la întronizarea părintelui Varsanufie în Arhiepiscopia Râmnicului

Cu ocazia împlinirii a zece ani da la întronizarea preasfințitului părinte Varsanufie în Arhiepiscopia Râmnicului s-a organizat marți, 4 iunie, o întâlnire muzicală cu Alexandru Tomescu și cu actorul Denis Hanganu.

Alexandru Tomescu este un violonist român, născut pe 15 septembrie 1976 în București, România. De la debutul său în 1985, a susținut peste 200 de concerte și recitaluri în 26 de țări, inclusiv Franța, Olanda și Japonia. Este câștigător al numeroaselor premii naționale și internaționale la festivalurile de muzică clasică. Alexandru Tomescu a câștigat dreptul de a cânta pe Vioara Stradivarius Elder Voicu 1702 de două ori. Prima dată, în septembrie 2007, a obținut privilegiul de a cânta la această celebră vioară Stradivarius. Apoi, în 2013, în urmă unui concurs național organizat de Ministerul Culturii și Patrimoniului Național, a recâștigat acest drept pentru încă cinci ani.Recent, în noiembrie 2023, a câștigat din nou dreptul de a cânta pe Vioara Stradivarius Elder Voicu 1702 până în anul 2028, în urmă unui concurs organizat de Filarmonica „George Enescu” București și Ministerul Culturii Este o realizare impresionantă pentru un artist dedicat și pasionat precum Alexandru Tomescu Vioara Stradivarius Elder, a fost folosită timp de patru decenii de maestrul Ion Voicu, ea este considerată unul dintre cele mai bine conservate instrumente Stradivarius. Într-un gest neașteptat, în 2009, Alexandru Tomescu a concertat în stația de metrou „Piața Victoriei” din București, strângând peste trei milioane de lei vechi de la călători care s-au oprit să asculte câteva acorduri din „recitalul” său. Este un artist dedicat și pasionat, care aduce muzică clasică mai aproape de publicul larg.

Denis Hanganu este un actor român din nouă generație. S-a născut pe 7 iunie 1994, într-o familie de moldoveni din Huși, în județul Vaslui. A avut parte de o educație spartană, iar părinții săi au fost extrem de duri cu el. A absolvit Colegiul Național „Cuza-Vodă” din Huși și a continuat studiile la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” din București, pe care a finalizat-o în 2018. În același an, au început să apară oferte ale unor producători de televiziune și film. Denis Hanganu a jucat în filme precum „Sacrificiul” (2019) și „Câmp de maci” (2020). În prezent, îl puteți vedea în serialul „Clanul” de pe Pro TV, unde interpretează rolul lui Tudor. Un talent promițător în lumea cinematografiei românești!

Evenimentul a avut loc la Filarmonica din Râmnicu-Vâlcea și s-a desfășurat sub auspiciile Arhiepiscopiei Râmnicului. În programul concertului au fost cuprinse bijuterii ale muzicii clasice precum compoziții de Johan Sebastian Bach. Din creația sa a făcut parte Preludiul în Mi major care este o piesă plină de rapiditate și elegantă. Piesa cuprinde o serie de arpegii și acorduri care au necesitat din partea violonistului tehnică avansată în a reda rapiditatea și claritatea notelor cu echilibru între linia melodică și acorduri. Din repertoriul românesc au fost interpretate piese de George Enescu și Vasile Filip. Lăutarul, piesa lui George Enescu, face parte din ansamblul suitei „Impresii din copilărie”. Compoziția lui G. Enescu este o evocare a muzicii lăutărești care denotă importanța pe care celebrul compozitor a dat-o folclorului românesc. O altă piesă din repetoriul muzical național a fost Suita românească pentru vioară solo, compusă de Vasile Filip, alcătuită din șase capricii în stil românesc pentru vioară, cărora invitatul serii le-a dat vibrație autentică, făcând publicul meloman să vibreze încântat.

Actorul Denis Hanganu a contribuit cu recitarea celor mai frumoase poezii de dragoste din lirică națională semnate de autori precum Costache Ioanid, Lucian Blaga, Ioan Alexandru și Vasile Voiculescu.

Concertul „Armonii și mistice poetice” va rămâne de referință în viața culturală locală. Atmosfera din sala instituției Filarmonicii „Ion Dumitrescu” a fost încărcată de valoare artistică. Discursul Înalt preasfințitului Părinte Varsanufie a fost ca o spovedanie, dând încredere publicului meloman că viața spirituală a urbei are la timona sa un cârmaci de nădejde.

 

Cristian Ovidiu Dinica

Foto: Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *