◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro21.06.2024

„Bucurii și la a doua tinerețe”…

 …este titlul inedit și incitant al cărții recent lansate de către autorii Dănuț și Victoria Iuga în ședința de lucru a Cenaclului avocaților din  Baroul Bihor, coordonator poet, scriitor și dramaturg de notorietate Pașcu Balaci. O carte de suflet, o lecție de curaj, prin care autorii care de-o viață sunt împreună, în curând vor celebra 50 de ani de la căsătorie, ne-au mărturisit cu sinceritate povești de viață autentice  cu parfum de bucurie, dar și cu amărăciune despre unele secvențe mai puțin plăcute, mai puțin bune, mai (ne)prietenoase într-un timp în care tinerețea le-a purtat pașii prin vâltoarea vieții, respectiv a activității profesionale ori cea dedicată actului de creație. Relevant este și următorul citat din prefața cărții a doamnei prof (drd.) Petronela Apopei:  Când îți plouă în suflet, fă-ți umbrelă dintr-o bucurie, spunea Emil Cioran, iar cei doi soți și-au făcut bucurii nenumărate în povestea lor de dragoste, ce durează de 49 de ani, dar au bucurat și lectorii cu cele trei cărți anterioare Viața mea, ca o poveste (ian. 2021) Fete și destine (sept. 2021) Băieți și destine, ian.2022, care s-au dovedit a fi o trilogie având temă comună despre destin, viață și iubire”.

O sinteză spumoasă despre carte plină de evocări de poveste, dar și despre viața cotidiană a celor doi soți și autori Dănuț și Victoria Iuga și implicarea  acestora în în activitatea social-cultural-artistică a comunității bihorene ne-a fost prezentată de doamna Miorița Săteanu, publicist și Cetățean de Onoare al municipiului Oradea și coordonator al Proiectului „Cetățeni activi la puterea a treia”.

Cartea ca un remember sentimental este presărată cu mici epistole, păreri ale unor cunoștine ori prieteni apropiați referitoare la destin, viață și iubire. „Greu cu dragostea asta, tare greu. De ce la început este miere și lapte? De ce tinerii nu știu să mențină acea dragoste ca în povești până la adânci bătrâneți? Și această întrebare e grea! Iar căsătoria ar trebui să fie începutul iubirii, frumosul în relația celor doi, împlinirea lor, dragostea să fie repciprocă și cultivate mereu în sufletele lor”.

Partea a doua a ședinței a fost alocată comemărării a 135 de ani de la plecarea geniului Eminescu în eternitate. Depre viața, opera și personalitatea celui ce se identifică fericit cu Ziua Națională a Culturii Române, Mihai Eminescu, a vorbit domnul Pașcu Balaci, scriitor, membru al Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Arad. Complementar, ca un gest de prețuire și respect pentru tot ceea a însemnat Eminescu, poetul nepereche, Dumitru Buțoi, membru UZPR și președinte Asociația Cultural Umanitară „Luceafărul de Vest” Timișoara, prezent la eveniment, a decernat premiile participanților din județele Bihor, Maramureș și Cluj, la Proiectul Cultural Internațional „Eminescu, un vis în așteptare”, organizat sub egida UZPR, ediția 2023-2024, după cum urmează: Ana Maria Chircea, Delia Smaranda Terțan, Vasile Bele, Mihaela Poduț Ienuțaș, Adina Ungur, Lili Stancu. Diplome de excelență, Miorița Săteanu, Pascu Heteș, Dănuț și Victoria Juga. Meritul Cultural Pașcu Balaci.

Ședința  s-a încheiat  cu un regal de poezie și cântec sub semnul geniului eminescian. Protagoniști membrii cenaclului, dar și iubitori de Eminescu,  Ana Maria Chircea, Viorel Boldiș, Florica Mera, Pascu Heteș, Aurel Horgoș, Ioan Bărnuțiu, Adrian Cojan, Ioan Fluieraș.

Eminescu este steaua neapusă/ Pe un cer de crizanteme/ Și e cartea de citire pentru țară pentru neam/ Doar în limba mea tradusă/ Și izvorul de lumină / Ce-nflorește prin poeme/ Cum primăvara mugurii pe ram! Eminescu este strigătul dintre viscole și ploi/ Singur în singurătate /Și credința că doar noi / Mai putem face dreptate/ Într-o lume cotropită de ciocoi! / Într-o țară de români și patrioți / Eminescu-i vis de zbor spre libertate/ Eminescu suntem toți/ Peste zare muguri de eternitate!

 

Dumitru Buțoi /UZPR Timișoara

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *