◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro27.04.2024

Raport Freedom House: declin al libertăților civile în sudul și estul Europei

Raportul anual „Freedom in the World” din 2023 al Freedom House, lansat cu ocazia aniversării a 50 de ani de existență ai organizației, a prezentat o imagine sumbră a stării libertății în mai multe țări din sudul și estul Europei.

Raportul arată că mai multe țări din Europa de Sud-Est și Centrală au înregistrat un declin al libertăților: „Lupta globală pentru democrație s-a apropiat de un posibil punct de cotitură în 2022. Diferența dintre numărul de țări care au înregistrat îmbunătățiri generale ale drepturilor politice și libertăților civile și cele care au înregistrat scăderi generale a fost cel mai mic din ultimii 17 ani consecutivi de deteriorare”, arată documentul.

Turcia a înregistrat una dintre cele mai grave scăderi din punct de vedere al libertăților – 29 de puncte la scorul său total în ultimii 10 ani. Ungaria este clasificată drept „parțial liberă” și a pierdut 22 de puncte la scorul său total. Serbia este, de asemenea, clasificată „parțial liberă” și a pierdut 18 puncte, la fel ca Bosnia vecină, care este, de asemenea, clasificată „parțial liberă” și a pierdut 10 puncte la scorul său total. Polonia a rămas liberă, dar a pierdut 12 puncte.

Kosovo a fost singura țară din regiune care a înregistrat îmbunătățiri reale. Cea mai nouă țară din Europa de Sud-Est a înregistrat totuși un avans notabl, crescând cu patru puncte în scorul său agregat în 2022, în ciuda faptului că a rămas doar „parțial liberă”.

Raportul citat de BalkanInsight arată că țările nordice Suedia, Norvegia și Finlanda au fost cele mai libere din lume, în timp ce Tibet, Siria și Sudanul de Sud au scorurile cele mai slabe. (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *