◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro30.04.2024

California amână pentru 2024 aprobarea legii care va obliga Big Tech să plătească pentru conținutul jurnalistic

Un proiect de lege din California care ar obliga companiile de tehnologie precum Facebook și Google să plătească editorii pentru conținutul de știri a fost suspendat în Legislativ până în 2024. Reglementarea ar îndruma giganții din publicitate digitală să plătească posturilor de știri o „taxă de utilizare a jurnalismului” atunci când vând publicitate alături de conținut de știri. Proiectul de lege ar cere editorilor să investească 70% din aceste fonduri în menținerea locurilor de muncă în jurnalism în California.

Proiectul de lege a fost adoptat în primă fază în luna iunie și a trecut la Senatul statului. O audiere a fost programată inițial pentru 11 iulie, dar a fost apoi reprogramată pentru 2024.

Senatorul Tom Umberg va organiza o audiere informativă în această toamnă, pentru a explora în continuare problemele pe care proiectul de lege încearcă să le abordeze și să analizeze exemple de legislație de succes din alte țări. „Această audiere intermediară subliniază angajamentul meu de a proteja jurnalismul, jurnaliştii din California şi accesul la o presă liberă, care este esenţială pentru democraţia noastră. Cea mai mare îngrijorare a mea este că adoptăm o legislație echitabilă și că beneficiile din acest proiect de lege sunt în mod special pentru a sprijini jurnaliștii locali – și pe toți californienii”, a spus Umberg, într-un comunicat citat de latimes.com.

Legislatura din California se întrunește în sesiuni de doi ani, iar proiectele de lege introduse în primul an al unei sesiuni pot fi reportate în al doilea.

 

Marile platforme se opun cu vehemență

Proiectul de lege a primit un sprijin puternic din partea grupurilor de advocacy pentru știri, inclusiv California News Publishers Assn. și Alianța Știri/Media. The Los Angeles Times este membru al ambelor organizații și sprijină legislația propusă. Cu toate acestea, i s-au opus vehement diverse grupuri din industria tehnologiei și compania-mamă Facebook, Meta, care a mers până la amenințarea că va elimina tot conținutul de știri de pe Facebook și Instagram dacă proiectul de lege va trece.

Meta a îndeplinit anterior această amenințare atunci când un proiect de lege similar a fost adoptat în Australia, în februarie 2021. Facebook a blocat pentru scurt timp editorii și utilizatorii să partajeze link-uri de știri pe platforma sa, dar a restabilit conținutul de știri câteva zile mai târziu, după ce guvernul australian a fost de acord să facă unele modificări Codului de negociere al știrilor.

Meta a anunțat, de asemenea, pe 22 iunie, că va retrage accesul la știri de pe Facebook și Instagram în Canada, după ce țara a adoptat o lege care impune platformelor digitale să plătească publicațiile pentru conținutul lor. Meta a confirmat, într-o declarație, că va continua cu eliminarea conținutului de știri pentru canadieni înainte ca proiectul de lege să intre în vigoare, peste șase luni. Google a anunțat că va face același lucru și pentru site-urile de știri canadiene în rezultatele căutării. (redacția UZPR)

Foto: unsplash.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *