„Speranță, solidaritate şi încredere în răsăritul zilei de mâine sunt mesajele zecilor de artişti români, aflaţi în ţară sau în străinătate, care s-au alăturat proiectului TVR „Deschideţi poarta soarelui”, în cea mai mare gală muzicală românească realizată integral la distanță.

Provocarea nu a fost uşoară, dar prin muncă şi mai ales din dorinţa de a îi susţine pe telespectatori în perioada crizei declanşate de COVID 19, miercuri 13 şi joi, 14 mai, de la ora 22:00, peste 70 de mari artişti, solişti vocali şi instrumentişti, vor intona la TVR 1 imnul „Deschideţi poarta soarelui”.

Colaborarea pentru un proiect de asemenea dimensiuni, realizat exclusiv online, nu a fost uşoară.  Filmările au fost realizate, în cea mai mare parte, de către artişti, fiecare dintre ei cu mijloacele şi resursele pe care le-a avut la dispoziţie în această perioadă.

Pentru dialogurile prezentatorilor Iuliana Tudor şi Mircea Radu cu invitaţii a fost folosită o platformă de comunicare audio/video online.

Mirabela Dauer, Carmen Rădulescu, Carmen Mureşan (Carmen Harra) și Adrian Daminescu sunt doar câţiva dintre cântăreţii care interpretau, în urmă cu mai bine de patru decenii, celebra melodie a lui Anton Şuteu.

Îi vom revedea şi în varianta „Deschideţi poarta soarelui” din 2020, sub bagheta producătorului şi regizorului muzical Liviu Elekeş.

Lor li se vor alătura Corina Chiriac, Marina Florea, Silvia Dumitrescu, Adrian Enache, Horia Moculescu, Adrian Romcescu, Cristina Bălan, Geanina Corondan, Irina Baianţ, Doru Todoruţ, Oana Sîrbu, Nico, Luminiţa Anghel, Cornel Ilie, Marcel Pavel, The Humans, Călin Goia, Paula Seling, Ovi Jacobsen, dar şi membrii Big Band-ului Radio, Grupul SONG şi opt instrumentişti. Spectacolele vor fi disponibile pe canalul oficial de YouTube al Televiziunii Române.
Despre proiectul „Deschideţi poarta soarelui”, dar şi despre duete inedite sau care sunt artiştii din străinătate care s-au alăturat TVR a vorbit într-un interviu Smaranda Vornicu-Shalit, producător.

Cum s-a născut ideea acestui proiect?

Inițial, ceea ce am dorit a fost să realizăm un imn dedicat primelor raze de speranța în depășirea acestei crize, să marcăm primii pași – oricât de timizi ar fi ei – ai revenirii către normalitate.

Internetul a fost invadat, în această perioadă de distanţare socială şi în toată lumea, de proiecte muzicale online, toate născute din entuziasm și din dorința de a ține aproape unii cu ceilalți, în ciuda autoizolării.

Mari vedete internaționale au cântat și s-au înfățișat în față publicului în acest mod, în ultimele câteva luni. Însă, discutând cu artiștii, am realizat că, dincolo de dorința comună de a ne încuraja și sprijini unii pe ceilalți ca oameni, este extrem de importantă și legătură dintre aceste personalități ale muzicii și publicul lor.

Iar acesta este unul dintre rolurile principale ale televiziunii publice! Din toate acestea s-a născut gala eveniment „Deschideți poarta soarelui”.

Ce duete inedite vom putea asculta?

Dintre duete, trebuie amintite cele consacrate, precum acelea dintre Paula Seling și Ovi Jacobsen, Laura Bretan și Eden Loren, dar și pe cele dintre Alexandra Ușurelu și Bobby Stoica sau Linda și Flavius Teodosiu,  precum și trio-ul Crina Mardare, Mihai (Bubu) Cernea și Mihaela Cernea.

Care sunt artiştii din afara ţării care s-au alăturat proiectului?

Ne-am bucurat să avem alături o serie de artiști străini, care au legături cu România, așa cum sunt Eliza G, câștigătoarea Trofeului Cerbul de Aur 2019 sau Eden Loren, laureat al Sanremo Young 2019.

De asemenea, o serie de artiști români aflați în alte țări au făcut tot posibilul pentru a fi alături de TVR în acest proiect.

Îi putem aminti aici pe Cristi Minculescu, Laura Bretan, Nicu Covaci, Linda Teodosiu, Cristina Caramarcu, Carmen Harra și alții.

Pe lângă artişti, câţi oameni au fost implicaţi?

Dorim să mulțumim fiecăruia dintre artiștii implicați, interpreți vocali și instrumentiști, care ne-au acordat încrederea lor, ne-au permis accesul în spațiul lor privat sau în studiourile lor și care au investit talent, timp și energie în acest proiect.

Filmările s-au făcut… cum s-a putut, în condițiile acestor zile și respectând restricțiile actuale, însă credem că tocmai elementele de autenticitate, de onestitate, în fond și la urmă urmei, vor da farmec acestui produs și vor face pubicul să se simtă bine alături de artiști.

În mod nemijlocit, echipa care a realizat această emisiune numără 12 persoane, alături de cele două îndrăgite gazde TVR, Iuliana și Mircea. Ne-am bucurat, însă, de suportul tuturor departamentelor TVR și i-am simțit aproape pe toți colegii noștri.

Noi toți – atât artiștii, cât și echipa TVR – am învățat o mulțime de lucruri, tehnice sau nu, lucrând pentru acest proiect în aceste circumstanțe. Iar aceasta este încă una dintre „razele de soare” ale perioadei de pandemie: experiența pe care am acumulat-o astfel și modul în care vom ști să o folosim în noua normalitate a lunilor care urmează”, se arată în comunicatul transmis de TVR.

EVZ.RO