◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro27.04.2024

Preșcolarii nordici învață matematică jucându-se în pădure

În Suedia și Danemarca, școala este obligatorie de la vârsta de șase ani. Dar înainte de asta, majoritatea copiilor merg la grădiniță, mulți părinți optând pentru cele în aer liber, unde copiii se joacă în pădure și învață să aprecieze natura. „Tehnologia de astăzi preia cele mai multe lucruri, așa că cred că este necesar să fim în natură de la o vârstă fragedă, pentru a învăța cum să ne comportăm și să respectăm natura”, spune Andreas Pegado, unul dintre educatorii a cărui fiică frecventează și grădinița.

În fiecare zi, cei mici mănâncă prânzul așezați pe bănci de lemn în jurul unui foc de lemne – cu excepția cazului în care ploaia abundentă îi obligă să intre în clasă. După masă, copiii de până la doi ani trag un pui de somn, în saci de dormit, sub un baldachin – chiar și atunci când temperatura scade sub zero.

„Cu mult aer proaspăt, dorm mai mult și mai bine”, punctează Johanna Karlsson, șefa grădiniței Ur & Skur („Come Rain or Shine”).

În Danemarca, multe grădinițe folosesc „autobuze forestiere” pentru a aduce copiii în zonele naturale. În fiecare zi, un grup de la grădinița Stenurten – una dintre cele 78 de grădinițe din Copenhaga care oferă excursii zilnice ca aceasta – părăsește cartierul Nørrebro, din centrul orașului, pentru o călătorie de 30 de minute până la pădure, unde micuții învață să socotească cu… bețe.

O căsuță de lemn oferă adăpost dacă este necesar, iar un câmp mare duce la pădure, unde copiii pot alerga liberi. În aer liber, educatorii își pot varia abordările pedagogice și pot dezvolta independența copiilor. „Curiozitatea lor este puțin diferită aici”, detaliază Iben Øhrgaard, membru al personalului, citat de thelocal.com.

Pentru părinți, zilele petrecute în aer liber sunt un „dar”. „Când locuiești în oraș, în capitala Copenhaga, nu există cu adevărat natură. Este un cadou enorm pentru copii”, crede Line Folkhammar, mama lui Georg, în vârstă de cinci ani. (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *