◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro26.04.2024

Iluminatul nocturn accelerează „apocalipsa insectelor”

Într-o noapte de vară din 2014, un grup de biologi și ecologiști a marcat mai multe zone suburbane iluminate de lampi stradale în afara localității Wallingford, în Marea Britanie. Oamenii de știință studiau modul în care luminile stradale au afectat comportamentul moliilor. Teoria lor a fost că lumina artificială pe timp de noapte ar perturba modelele de zbor ale insectelor suficient de mult încât ar împiedica polenizarea.

Moliile nu sunt singurii polenizatori afectați de luminile orbitoare ale orașului. Albinele simt și ele efectele, împreună cu toate plantele pe care le polenizează. Pe măsură ce luminile artificiale perturbă modul în care polenizatorii nocturni interacționează cu plantele, producția lor de polen este afectată, ceea ce poate, la rândul său, să afecteze cât de bine le pot fertiliza albinele și alți polenizatori diurni în timpul zilei.

Poluarea luminoasă cuprinde deja aproximativ un sfert din planetă și continuă să se agraveze, crescând cu aproximativ 6% în fiecare an, odată cu creșterea urbanizării. Poluarea luminoasă globală a crescut cu cel puțin 49% în 25 de ani, potrivit BBC.

Deși efectele sale sunt încă studiate și variază foarte mult de la o specie la alta, oamenii de știință atrag atenția că poluarea luminoasă afectează modul în care plantele cresc și se reproduce – le perturbă ritmurile sezoniere, capacitatea de a simți și de a reacționa la lumina naturală și relația fragilă cu polenizatorii. Cu cât acea relație devine mai încordată, cu atât aprovizionarea oamenilor cu alimente poate fi pusă în pericol. O singură verigă ruptă în acest lanț ar putea crea consecințe încă nemăsurabile.

Populațiile de polenizatori sunt în scădere constantă, iar ecologiștii se tem că este rezultatul unei confluențe de factori de stres, inclusiv poluarea luminoasă, cea chimică, schimbările climatice și pierderea habitatului.

Insectele sunt o parte esențială a vieții pe Terra și, pe măsură ce se pierd, efectul de domino devine mai clar. De exemplu, dacă albinele din SUA ar muri, toate speciile de plante pe care le polenizează ar putea urma, fără altă intervenție – adică 80% din plantele cu flori. Departamentul Agriculturii din SUA estimează că aceste plante reprezintă 25% din alimentele pe care americanii le consumă astăzi… (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *