◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro28.04.2024

Alarmă în Țările de Jos: studenții folosesc medicamente anti-ADHD, pentru a… învăța

Obținerea unei programări la un specialist, un diagnostic și un tratament pentru tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atenție (ADHD) în UE poate fi foarte lung și costisitor, timpii de așteptare în sistemele de sănătate publice și private depășind uneori doi ani. Dar pentru tot mai mulți studenți din Țările de Jos nu pare să existe nicio problemă să obțină medicamente pentru ADHD fără rețetă, despre care cred că îi ajută să studieze.

ADHD este o afecțiune neurologică caracterizată prin neliniște și hiperactivitate internă sau externă, dificultăți de reglare a concentrării și impulsivitate. Afecțiunea este prezentă de la naștere, nu poate fi vindecată și este recunoscută în multe state membre ale UE. Până la 85% dintre cei cu ADHD rămân nediagnosticați, iar aproximativ 60% cu un diagnostic iau medicamente. Dar studenții din Țările de Jos folosesc medicamente pentru ADHD fără prescripție medicală pentru a se susține să studieze, potrivit cercetărilor efectuate de Institutul Național Olandez de Sănătate Publică (RIVM).

Descoperirile au rezultat din analiza apei reziduale efectuate la Amsterdam, Utrecht și Eindhoven și au găsit niveluri de metilfenidat din medicamente pentru ADHD peste limitele normale. Când este ingerat, metilfenidatul, cel mai des utilizat medicament pentru ADHD în Europa, este descompus în acid ritalinic de către organism și ajunge în apele reziduale, unde poate fi colectat și testat. Studiul citat de euractiv.com arată că mulți studenți au achiziționat medicamentul de la utilizatori cu rețete valabile.

Metilfenidatul aparține unui grup de medicamente numite stimulente ale sistemului nervos central. Deși are un efect calmant asupra celor cu ADHD, are un efect… stimulativ pentru cei fără această afecțiune. Cercetarea confirmă un studiu efectuat de autoritățile sanitare olandeze în 2022, care a constatat că unul din 20 de studenți au folosit aceste medicamente fără prescripție medical – chiar și studenții la Farmacie! „Am fost șocat pentru aceștia sunt studenți la farmacie, acești oameni sunt viitorul farmaciei și ar trebui să știe mai bine”, arată dr. Bastiaan Venhuis, care a coordonat studiul RIVM.

Președintele ADHD Europe, Nina Hovén, a declarat pentru Euractiv că discuțiile despre acest subiect au avut loc și în Finlanda în ultima perioadă. (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *