◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro26.04.2024

DOR DE DORU…

Acesta ar fi cel mai sincer și mai expresiv mesaj pe care l-au transmis participanții la solemnitatea dezvelirii bustului lui Doru Dinu Glăvan, neuitatul președinte al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România. Dezvelirea bustului fiind sfințită de către părintele Teoctist Moldovan, starețul mănăstirii Plăviceni, în prezența unei numeroase asistențe, în rândul căreia s-au aflat prestigioși colegi de breaslă și iubitori ai mass-media.
Fapt semnificativ, creație a sculptorului Romeo Protopopescu, bustul a fost donat uniunii noastre de către soții Daniela și Constantin Gumann, din Salzburg, membrii marcanți ai UZPR și ai Asociației Scriitorilor Români din Austria. Gest de o admirabilă noblețe, care, prin el însuși, dovedește că lecția de omenie, de solidaritate și de respect pe care am primit-o de la Doru Dinu Glăvan ne unește și ne dă încredere că ea va fi continuată de către cei care vor să fie și trebuie să rămână, împreună, adevărați istorici ai clipei.
Spunem, așadar, ,,dor de Doru” și ne gândim la înțelepciunea și devotamentul cu care Doru Dinu Glăvan a condus destinele Uniunii noastre de creație în perioada 2012-2021. Perioadă în care prestigiul și notorietatea UZPR au cunoscut un puternic curs ascendent, fapt cu atât mai demn de menționat dacă ne amintim că, în acest răstimp, Uniunea noastră s-a confruntat cu tentative de destabilizare și de manipulare. Tentative pe care, din fericire, Uniunea noastră a reușit să le depășească și să le anihileze datorită spiritului de încredere și de solidaritate pe care a știut să ni-l insufle Doru Dinu Glăvan. Spirit creator, pe care avem datoria profesională morală și civică să îl continuăm și să îl valorificăm fiecare dintre noi, ziariștii din presa scrisă, audiovizuală, ca și din media alternative. Idei-forță pe care ne-am bucurat să le regăsim în intervențiile cu care le-au avut, în acest cadru, personalități reprezentative ale mass-media, precum și ale vieții culturale și artistice românești. În mod cu totul deosebit se cuvine remarcat puternicul ecou emoțional pe care l-au avut mesajul transmis de către doamna Cecilia Vaipan, soția regretatului nostru confrate, precum și melodia dedicată acestuia de către violoncelistul și cantautorul Adrian Naidin, scrisă pe versurile lui Miron Manega.
,,Dor de Doru”, iată gândul frumos cu care am plecat și vom merge mai departe de la emoționantul eveniment omagial de astăzi. Eveniment pentru care organizatorii – Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România, președintele Uniunii, Sorin Stanciu și colaboratorii săi – merită pe deplin aprecierea și respectul nostru.

Șerban CIONOFF

Un comentariu pentru “DOR DE DORU…

  1. DORU DINU GLĂVAN – OMAGII SPRE NEUITARE

    Turma își plânge Păstorul Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România – DORU DINU GLĂVAN – la dezvelirea bustului, ca cel mai sincer sentiment ce l-au transmis participanții la solemnul eveniment care a avut loc – Marți 12 iulie, ora 14 la Sediul central al Uniunii. Bustul regretatului președinte UZPR, realizat de sculptorul Romeo Protopopescu, este donația soților Daniela și Constantin Gumann din Salzburg-Austria, care au suportat toate costurile aferente. Gestul lor rămâne peste timp, o lecție de înălțare pe scară spirituală a misiunii de pelerin prin propriul destin. Președinte al Asociației Scriitorilor Români din Austria – Daniela Gumann – și soțul ei, scriitorul și artistul Constantin Gumann , au evocat în cuvinte pline de semnificație și recunoștință, meritele celui dispărut, idei pe care le-au redat cu emoția cuvenită, spre neuitarea președintelui UZPR – Doru Dinu Glăvan.
    Spațiul unde a este amplasat bustul fostului lider al ziariștilor a fost neîncăpător pentru iubitorii care l-au cunoscut, l-au iubit și l-au prețuit și care au venit să-i aducă un binemeritat omagiu, dând consistență și semnificație evenimentului unic – In Memoriam Doru Dinu Glăvan. A fost cel mai sincer și mai expresiv mesaj pe care l-au transmis participanții emoționați până la lacrimi la solemnitatea dezvelirii bustului, spre memorare și neuitare. La ceremonie au luat cuvântul personalități din fruntea ierarhiei Uniunii, iar sfințirea bustului a fost realizată de preotul Teoctist Moldovan – starețul mănăstirii Plăviceni. În cuvântul său, cuviosul părintele a îndemnat pe cei prezenți să păstreze vie memoria celui pe care l-a numit „smeritul Doru Dinu Glăvan, cel care ne-a unit aici și ne va uni și în viitor”.
    Au susținut cuvântări la bustul neuitatului Doru Dinu Glăvan, prestigioși colegi de breaslă și iubitori ai profesiei de ziarist din mass-media.
    Toți s-au referit la personalitatea celui omagiat, arătând că moștenirea lăsată de Doru Dinu Glăvan este atât de bogată, încât mai trebuie mult timp să fie descifrată in integrum, ca să i se cunoască și recunoască adevărata valoare. Acesta relevă faptul că prin bustul ce i-a fost dezvelit, Doru Dinu Glăvan s-a reîntors acasă – profesia fiindu-i prima casă. Este arhicunoscut faptul că reper i-a fost ziaristul și poetul național Mihai Eminescu în toată perioada cât a păstorit Uniunea Ziariștilor Profesioniști: 1012-2021.
    Președinte al Uniunii Ziariștilor Profesioniști – jurnalistul Sorin Stanciu – prezent activ la întreaga desfășurare a evenimentului, alături de colaboratorii săi – a mulțumit asistenței în cuvântarea sa pentru participare și a îndemnat membrii Uniunii la unitate.
    La acest eveniment, numeroși membri ai U.Z.P.R au vrut să își exprime recunoștința pentru principiile morale, sfaturile demne de urmat și activitatea în fruntea Uniunii, a regretatului Doru Dinu Glăvan ca exemplu de slujire și dăruire necondiționată, pe care o urma la cârma Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România.
    Ca simbol al recunoștinței pentru ctitorul modern al celei mai vechi și mai puternice Uniuni de creație a ziariștilor profesioniști, au participat personalități de frunte ale U.Z.P.R., invitați prestigioși, trimiși ai unor posturi de radio și televiziune, pentru a-l omagia și rememora deviza lăsată moștenire de Doru Dinu Glăvan: „Împreună scriem istoria clipei.”
    Neobosit luptător pentru drepturile membrilor Uniunii Ziariștilor, Doru Dinu Glăvan a realizat o punte de legătură între tradiție și contemporaneitate, cu toate mutațiile capitale care au conferit presei noi dimensiuni și noi misiuni. Astfel, Doru Dinu Glăvan a înțeles să fie un ostaș devotat în bătălia pentru adevăr și dreptate, misiune pe care a dus-o cu demnitate până în ultima clipă a vieții. Stau mărturie, în acest deziderat, numeroase inițiative pe care le-a însuflețit cu sentimentul responsabilității, față de menirea socială în rolul de cârmuitor al breslei și datoria de serviciu față de valorile culturale.
    Demn de memorat rămâne mesajul jurnalistului Dorel Vidrașcu:
    „Doamne, dezînvrăjbește-i pe români!”
    Bustul inegalabilului păstor al Uniunii Scriitorilor din România rămâne un loc de reclegerere a celor care îi păstrează vie amintire și le este mentor în profesia de jurnalist.
    Fie- memoria veșnică!

    13.07.2022 Maria FIlipoiu / UZPR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *