◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro26.04.2024

UE, în fața unui declin demografic sever: va pierde 27,3 milioane de cetățeni până în 2100

Uniunea Europeană se află în pragul unei schimbări demografice majore, deoarece noile proiecții sugerează o scădere semnificativă a populației până la sfârșitul secolului.

Estimările Eurostat semnalează că blocul comunitar ar putea să piardă 27,3 milioane de oameni până în 2100.

După doi ani de scădere din cauza pandemiei de COVID-19, populația UE a început să își revină în 2022 și s-a estimat că a ajuns la 451 de milioane de cetățeni la începutul acestui an. Această creștere este în mare parte atribuită afluxului masiv de refugiați ucraineni care a urmat invaziei Rusiei, potrivit Euronews. Cel mai recent raport al biroului de statistică al UE prevede că populația blocului comunitar va continua să crească, ajungând la 453 de milioane de oameni în 2026, înainte de a scădea la 420 de milioane în 2100.

Proiecția a fost stabilită pe baza modelelor de fertilitate, mortalitate și migrație ale continentului.

Piramida populației în orizontul anului 2100 proiectează o societate în scădere și îmbătrânire. Ponderea copiilor, tinerilor sub 20 de ani și a celor în vârstă de muncă va scădea, în timp ce cei cu vârsta de 65 de ani sau mai mult va crește. În 2100, cei cu vârsta de 65 de ani și peste urmează să reprezinte 32% din populație, comparativ cu 21% în 2022.

Proiecțiile vin după ce China a înregistrat prima scădere a populației din ultimele șase decenii. Rata fertilității din China a scăzut la 1,15 copii pe femeie în 2021, cu mult sub nivelul de înlocuire de aproximativ 2,1 născuți vii pe femeie, necesar pentru a asigura o populație stabilă în general în absența migrației. Dar nicio țară din UE nu are o rată de fertilitate peste acest prag. Rata medie de fertilitate în UE, de 1,53 născuți vii per femeie în 2021, este în scădere de la 1,57 în 2016.

Schimbarea naturală a populației în UE a fost negativă din 2012 – ceea ce înseamnă că de mai bine de un deceniu, decesele au depășit numărul nașterilor. În 2020 și în 2021, migrația netă nu a compensat schimbarea naturală negativă a populației din UE și, ca urmare, populația totală s-a redus. (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *