Peste 80% dintre băncile centrale au luat sau iau în considerare lansarea unei monede digitale, arată un raport PwC, care analizează şi clasifică cele mai importante proiecte CBDC (Central Bank Digital Currency).
Raportul notează că proiectele de monede digitale pentru populaţie şi companii (retail) au atins niveluri de maturitate mai mari decât proiectele de monede digitale destinate instituţiilor financiare care au conturi la băncile centrale (wholesale), care au înregistrat progrese importante în ultimul an.
În topul proiectelor CBDC de retail incluse în index se află eNaira, moneda digitală a Băncii Centrale a Nigeriei (CBN), prima din Africa, şi Sand Dollar, emis de Banca Centrală a Bahamas ca mijloc legal de plată în octombrie 2020. China a devenit de asemenea prima mare economie care a testat un CBDC în 2020, cu yuanul digital, iar începând din martie 2022 desfăşoară programe pilot în 12 oraşe, inclusiv în Beijing şi Shanghai.
În ceea ce priveşte CBDC wholesale, proiectul principal din cadrul indexului este parteneriatul Autorităţii monetare din Hong Kong (HKMA) şi al Băncii Thailandei (BoT) pentru lansarea proiectului mBridge, un concept care să permită efectuarea în timp real a plăţilor transfrontaliere în valută pe baza tehnologiei registrului distribuit. De asemenea, pe un loc fruntaş se situează Autoritatea Monetară din Singapore, cu două proiecte noi.
De asemenea, oferta de stablecoin, un tip de criptomonede care îşi poate păstra stabilitatea preţului în raport cu o referinţă precum dolarul american, euro sau yen, a explodat în ultimele 18 luni. Stablecoins sunt considerate „puntea” de trecere de la numerar la activele digitale, permiţând tranzacţii flexibile şi accesibile şi care pot suporta o potenţială volatilitate.
Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România
The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.roMajoritatea băncilor centrale au în vedere lansarea de monede digitale
Articole recente
- UZPR le urează un cald „La mulți ani!” colegilor care își serbează ziua de naștere
- „Coolartis”, o nouă publicație sub egida Filialei Olt a UZPR
- UZPR le urează un cald „La mulți ani!” colegilor care își sărbătoresc ziua de naștere
- UZPR le urează un cald „La mulți ani!” colegilor care își sărbătoresc ziua de naștere
- Aniversarea dintr-un ceas de întomnare
- Pe urmele pașilor lui Ion Creangă,
la Slănic-Moldova - O voce demnă de marile scene concertează în acest weekend la Slănic-Moldova
- Urmuz şi Eminescu
Contact
SEDIUL CENTRALBd. Gral. Gheorghe Magheru nr. 28-30, Sector 1, Bucureşti, Cod poștal: 010336, Oficiu Poştal 22
Telefon fix: 021.317.92.25
Telefon mobil: 0746.137.911 / 0746.137.914
Telefon legitimații: 0743.394.000
Telefon contabilitate: 0746.137.913
Fax: 021.313.06.72
Program de lucru:
LUNI – JOI 10.00 – 18.00
E-mail:
secretariat@uzp.org.ro
contact@uzp.org.ro
comunicare@uzp.org.ro
radiouzpr@uzp.org.ro
revista@uzp.org.ro
comisiadeatestare@uzp.org.ro
joda@uzp.org.ro
editura@uzp.org.ro