◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro26.06.2024

Banca Mondială. Creșterea costurilor îndatorării expune țările cele mai sărace riscului crizei datoriilor

Pe fondul celei mai puternice creșteri a ratelor dobânzilor globale din ultimele patru decenii, țările în curs de dezvoltare au cheltuit un record de 443,5 miliarde de dolari pentru a-și deservi datoria publică externă și datoria garantată de stat în 2022, potrivit celei mai recente ediții a raportului Băncii Mondiale (BM) despre Datoria Internațională (International Debt) (https://www.banquemondiale.org/fr/news/press-release/2023/12/13/developing-countries-paid-record-443-5-billion-on-public-debt-in-2022): costurile în creștere ale împrumuturilor au deturnat puținele resurse disponibile ale țărilo în cauză de la sectoarele critice care au nevoie de ele, cum ar fi sănătatea, educația și mediul.

Plățile pentru serviciul datoriei – principal și dobândă – au crescut cu 5% în 2022 față de 2021 pentru toate țările în curs de dezvoltare. În 2022, cele 75 de țări eligibile să se împrumute de la Asociația Internațională de Dezvoltare (IDA), instituția Băncii Mondiale care sprijină cele mai sărace țări, au plătit un record de 88,9 miliarde de dolari în comisioane pentru serviciul datoriei. În ultimul deceniu, plățile dobânzilor de către aceste țări au crescut de patru ori, atingând un nivel record de 23,6 miliarde de dolari în 2022. Potrivit raportului BM, costul total al serviciului datoriei celor mai sărace 24 de țări este de așteptat să crească în 2023 și 2024, cu o creștere care ar putea ajunge până la 39%.

„Nivelurile record ale datoriei și ratele ridicate ale dobânzilor au împins multe țări în criză. Fiecare trimestru în care ratele dobânzilor rămân ridicate are ca rezultat o creștere a numărului de țări în curs de dezvoltare care se confruntă cu o situație dificilă între a-și deservi datoria publică și a investi în sănătate publică, educație și infrastructură. Această situație necesită acțiuni rapide și coordonate din partea guvernelor debitoare, a creditorilor privați și publici și a instituțiilor financiare multilaterale, mai multă transparență, instrumente mai bune pentru a asigura sustenabilitatea datoriei și modalități mai rapide de restructurare. Altfel, va fi un alt deceniu pierdut pentru aceste țări”, ”, spune Indermit Gill, economist șef și vicepreședinte senior al Grupului Băncii Mondiale.

Creșterea ratelor dobânzilor a accentuat vulnerabilitățile legate de datorii în toate țările în curs de dezvoltare. Numai în ultimii perioada 2020-2022 au existat 18 nerambursări de plată suverană pentru zece țări în curs de dezvoltare, mai mult decât numărul înregistrat în ultimele două decenii (2002-2022). În prezent, aproximativ 60% dintre țările cu venituri scăzute sunt deja expuse riscului ridicat de criză a datoriilor.

Raportul BM constată că plățile dobânzilor absorb o cotă din ce în ce mai mare din exporturile țărilor cu venituri mici. În plus, mai mult de o treime din datoria lor externă este supusă unor rate variabile ale dobânzii care ar putea crește brusc. Multe dintre aceste țări poartă o povară suplimentară: acumularea ratelor scadente, a dobânzilor și a comisioanelor pentru că au beneficiat de privilegiul de suspendare a serviciului datoriei acordat în cadrul Inițiativei de Suspendare a Serviciului Datoriei (DSSI)) a Grupului G20. Aprecierea dolarului SUA se adaugă dificultăților acestor țări prin scumpirea rambursărilor. În astfel de circumstanțe, orice creștere suplimentară a ratelor dobânzilor sau scăderea bruscă a veniturilor din export ar putea împinge aceste țări la noi poveri vizând ramburzarea datoriei angajate.

Pe măsură ce costurile de serviciu al datoriei au crescut, noile soluții posibile de finanțare s-au diminuat pentru țările în curs de dezvoltare. În 2022, noile angajamente de împrumuturi externe către entități publice și împrumuturile garantate de stat din aceste țări au scăzut cu 23%, la 371 de miliarde de dolari, cel mai scăzut nivel din ultimii zece ani (2012-2022). Creditorii privați s-au abținut în mare măsură să acorde împrumuturi țărilor în curs de dezvoltare, după ce au primit rambursări de capital cu 185 de miliarde de dolari mai mult decât au plătit prin împrumuturile scadente.

Prima dată a fost în 2015 când creditorii privați au primit mai multe fonduri decât au injectat în țările în curs de dezvoltare. Între 2021 și 2022, noile obligațiuni emise de toate țările în curs de dezvoltare pe piețele internaționale au scăzut cu mai mult de jumătate, iar emisiunile de oblogațiuni din țările cu venituri mici au scăzut cu mai mult de trei sferturi. Noile emisiuni de obligațiuni din țările eligibile să împrumute de la IDA au scăzut cu mai mult de 75%, până la 3,1 miliarde de dolari.

Pe măsură ce finanțarea de la creditorii privați s-a epuizat, BM și alte bănci multilaterale de dezvoltare au intervenit pentru a ajuta la umplerea decalajului. Drept urmare, în 2022, creditorii multilaterali au oferit țărilor în curs de dezvoltare noi finanțări cu costuri reduse în valoare de 115 miliarde de dolari, din care aproape jumătate proveneau de la BM, care a oferit acestor țări prin IDA cu 16,9 miliarde de dolari mai mult în finanțare nouă decât a primit în rambursări ale principalului – de aproape trei ori mai mult decât sumele necesare acum zece ani. În plus, BM a plătit 6,1 miliarde de dolari în granturi pentru aceste țări, de trei ori mai mult decât suma similară acordată în 2012.

Ediția 2022 a Raportului privind Datoria Internațională marchează cea de-a 50-a aniversare a acestei publicații. Raportul pentru 2022 prezintă informații cheie din Baza de date statistică a datoriei internaționale a Băncii Mondiale, cea mai cuprinzătoare și transparentă sursă de date privind datoria externă a țărilor în curs de dezvoltare. Ediția 2022 prezintă, de asemenea, un cadru analitic extins care depășește cele mai recente date pentru a examina perspectivele pe termen scurt pentru datoriile țărilor în curs de dezvoltare, oferă o privire de ansamblu asupra activităților BM în domeniul datoriilor și analizează tendințele emergente în gestionarea datoriilor și transparență.

„Pentru a îmbunătăți gestionarea datoriilor și sustenabilitatea, este esențial să cunoaștem datoriile și creditorii unei țări. Primul lucru de făcut pentru a evita o criză este să ai o idee clară despre ce este în joc. Și atunci când apar probleme, datele clare pot ghida eforturile de restructurare a datoriilor pentru a readuce o țară pe calea stabilității și creșterii economice. Transparența datoriei este cheia pentru împrumutul public sustenabil și pentru practicile de creditare responsabile, bazate pe reguli, care sunt absolut esențiale pentru a pune capăt sărăciei pe o planetă viabilă”, spune Haishan Fu, statistician șef al BM și director al Grupului de management al datelor privind dezvoltarea BM.

Raportul BM pentru 2022 privind datoria internațională notează că, în perioada 2012-2022, datoria țărilor eligibile să se împrumute de la IDA a continuat să crească cu o rată mai mare decât cea a creșterii lor economice, un semnal de avertizare pentru perspectivele lor pentru următorii ani. În 2022, datoria externă totală restantă a țărilor eligibile să se împrumute de la IDA a atins o sumă record de 1,1 trilioane dolari SUA, mai mult decât dublu față de nivelul din 2012. Între 2012 și 2022, aceste țări și-au văzut datoria externă crescută cu 134%, o rată mai mare decât cea a creșterii venitului lor național brut, rată care a fost pentru cei zece ani de 53%.

 

Emilian M. Dobrescu

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *