◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro27.04.2024

Irlanda. Probleme sociale și de sănătate

Pandemia. O știre din 23 septembrie 2011, publicată de Irish Examiner relevă că 99,7% dintre adulții din Waterford, sunt complet vaccinați împotriva Covid-19 (https://www.activenews.ro/stiri/Rasturnare-de-situatie-in-Irlanda.-Cum-a-ajuns-una-dintre-cele-mai-vaccinate-tari-din-lume-in-pragul, postat pe 15 octombrie 2021): știrea relata că numărul total de pacienți internați în spital cu Covid-19 continuă să scadă, întrucât rata de vaccinare a crescut. „Un total de 93% dintre adulți au primit cel puțin o doză de vaccin, iar în rândul celor cu vârsta de 16 ani și peste, 90,3% sunt acum complet vaccinați. Totodată, în rândul celor cu vârsta de 12 ani, peste 90,4% au primit o doză de vaccin”, mai amintește sursa.

Însă, în mai puțin de o lună, se produce o răsturnare de situație: o știre din 11 octombrie 2021, publicată de Waterford News&Star, relatează că „Waterford are acum cea mai mare incidență de Covid din Irlanda”: „Există temeri că Irlanda se află în pragul celui de-al cincilea val al virusului Covid-19, iar Waterford se află în epicentrul acestor îngrijorări, cu cea mai mare incidență a virusului din țară începând din 11 octombrie 2011. În perioada 4-11 octombrie 2011, au fost înregistrate 408 cazuri de covid în Waterford, ceea ce echivalează cu o rată de incidență de 351,2 la 100.000 de locuitori. În perioada 27 septembrie-11 octombrie 2021, în Waterford au fost înregistrate 719 cazuri noi, ceea ce reprezintă o rată de incidență îngrijorătoare de 618,9 cazuri la 100.000 locuitori. Veștile nu sunt mai bune pentru spital, care a înregistrat o creștere semnificativă a numărului de cazuri în weekend.              

În timp ce Irlanda se pregătește pentru o nouă relaxare a restricțiilor, care va permite ca viața să revină la ceea ce este cel mai apropiat de normalitate, nu pare să existe nici un semn că virusul se va relaxa. La nivel național, numărul de cazuri din spitale a crescut cu 120%, iar cazurile de la terapie intensivă au crescut cu 117% față de cifrele de săptămâna trecută. În prezent, există 75 de pacienți la Terapie Intensivă, dintre care niciunul nu se află însă la University Hospital Waterford.

Între 1 aprilie și 2 octombrie 2021, în Irlanda au avut loc 318 decese înregistrate cu Covid, dintre care 158 nu erau vaccinați, iar 160 primiseră cel puțin o doză de vaccin înainte de deces. Vârsta medie a deceselor a fost de 82 de ani și, în mai puțin de o lună, una dintre cele mai vaccinate țări din lume, a ajuns printre țările cu cele mai ridicate rate de infectare  din Europa, cu circa 400 de cazuri la 100.000 de oameni, în primele 14 zile din octombrie 2021.

Investiția în școli. Pe 27 iulie 2020, în plin val unu al pandemiei de COVID-19, Irlanda a anunţat un pachet financiar de 375 de milioane de euro destinat revenirii școlilor la programul normal, până la sfârşitul lunii august 2020, cu respectarea normelor de distanțare socială (https://cursdeguvernare.ro/irlanda-recruteaza-profesori-si-investeste-in-scoli-pentru-a-reveni-la-cursuri-in-format-normal.html, postat pe 27 iulie 2020): ”Pur şi simplu nu există un înlocuitor pentru învăţatul în şcoli, în prezenţa colegilor şi a profesorilor. Acesta este motivul pentru care elaborarea unui plan cuprinzător pentru redeschiderea şcolilor noastre şi menţinerea lor deschise a fost o prioritate fundamentală pentru acest guvern de la numirea sa acum patru săptămâni” a declarat premierul Micheal Martin.

Guvernul de coaliţie al Irlandei şi-a pus în joc reputaţia pe subiectul redeschiderii la Timp şi cu succes a şcolilor: declararea fazei finale a redeschiderii economiei, prevăzută pentru 20 iulie 2020, a fost amânată până pe 10 august, după ce rata infectărilor a înregistrat în iulie 2020 o uşoară creştere. Un număr de 1.764 de persoane au murit în această țară din cauza noului coronavirus. În Irlanda, şcolile au fost închise pe 12 martie 2020. Planul a prevăzut: a) recrutarea suplimentară a sute de profesori şi personal auxiliar; b) alocarea a 75 milioane de euro pentru lucrări de construcţie şi modificări ale sălilor de clasă, care să permită menţinerea distanţării fizice necesare protejării atât a elevilor cât şi a profesorilor; c) alocarea a 52 de milioane de euro pentru măsuri de curăţenie şi igienă.

Ridicarea restricțiilor. Michael Martin, premierul Irlandei, a anunţat ridicarea din 22 ianuarie 2022, a majorităţii restricţiilor sanitare împotriva coronavirusului, motivând că situația s-a îmbunătățit în țară (vezi site-ul Irlanda ridică restricțiile sanitare împotriva coronavirusului (forbes.ro), postat pe 22 ianuarie 2022): „Am depăşit furtuna Omicron. Nu mai este justificat să menţinem majoritatea restricţiilor actuale”.

Barurile şi restaurantele nu mai sunt obligate să închidă la miezul nopţii şi nu mai este necesar certificatul de vaccinare, la fel şi pentru barurile de noapte şi alte locuri de distracţie. Angajaţii au început din 24 ianuarie 2022, să revină fizic și treptat la locul de muncă; restricţiile privind vizitele la domiciliu, limitate până acum la grupuri de maxim patru familii, au fost de asemenea ridicate.

Irlanda are o populaţie de 5 milioane de locuitori din care aproape 90% cu vârste de peste 12 ani sunt complet vaccinaţi.

Săptămâna redusă de lucru. Irlanda se alătură Regatului Unit, SUA, Canadei, Australiei și Noii Zeelande ca singurul participant al UE la inițiativa pilot de șase luni pentru a explora impactul unei săptămâni de lucru mai scurte, de patru zile pe săptămână (Irlanda testează săptămâna redusă de lucru | Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România (uzp.org.ro), postat pe 13 iunie 2022): programul este condus de 4 Day Week Global, împreună cu alte grupuri ale societății civile și cercetători de la Oxford, Cambridge și Boston College.

Organizatorii studiului urmăresc nivelurile de productivitate, impactul asupra mediului și egalitatea de gen în cadrul organizațiilor participante, iar rezultatele studiului vor fi publicate în 2023: „Vom analiza modul în care angajații răspund la o zi liberă suplimentară, în ceea ce privește stresul și epuizarea, satisfacția în muncă și viața, sănătatea, somnul, consumul de energie, călătoriile și multe alte aspecte ale vieții. Săptămâna de patru zile este, în general, considerată a fi o politică de dividende triple – ajutând angajații, companiile și climatul; eforturile noastre de cercetare se vor concentra pe toate acestea”, detaliază Juliet Schor, profesor de Sociologie la Boston College și cercetătorul principal al programului.

 

Emilian M. Dobrescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *