◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro25.11.2024
ÎNSEMNĂRI DE LA MALUL DUNĂRII

Aveam să o văd prima oară, de aproape, în anul 1979. O hotărâre de moment, dictată probabil de curiozitate, m-a adus la Orșova, imediat după ce obținusem un post de profesoară într-unul dintre liceele orașului. Nu puteam ști pe atunci că urma să lucrez în acea școală până la pensie și nici că mica urbe danubiană avea să-mi devină casă mai bine de patru decenii. Îmi amintesc cu claritate că, sub soarele acelei zile de iunie, stăteam pe niște trepte de beton care coborau spre Dunăre, ascultam clipocitul apei și…

Citește mai mult

UZPR semnează un Protocol de cooperare cu Uniunea Jurnaliştilor GAP, din Turcia

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România este reprezentată la vârf, prin președintele Sorin Stanciu, la un eveniment de anvergură, care se desfășoară în Turcia, la Malatya, pe 14 mai 2022 – cea de-a 15-a ceremonie internațională de decernare a Premiilor GAP. La eveniment sunt așteptate să participe numeroase personalități ale vieții publice din Turcia și de peste hotare – președinți de stat, miniștri, președinți de Camere de comerț, politicieni, nume importante din lumea artei, presei și afacerilor. În cadrul manifestării se va semna un Protocol de cooperare între Uniunea Ziariștilor Profesioniști…

Citește mai mult

Lansare de carte. Ilie Șandru, „Zbucium” (povestea unei povești de iubire)

Direcția Județeană pentru Cultură Mureș, Casa „Avram Iancu” și Liga Scriitorilor din România, filiala Mureș, sub egida UZPR organizează miercuri, 11 mai 2022, la ora 17,00, la Târgu-Mureș, Casa „Avram Iancu, evenimentul de lansare a volumului „Zbucium” (povestea unei povești de iubire), de Ilie Șandru. Cartea va fi prezentată de pr. dr. Gheorghe Nicolae Șincan, președinte al filialei Mureș-Harghita a UZPR, Nicolae Băciuț, membru în Consiliul Director al UZPR, autorul, Ilie Șandru fiind și el unul dintre „veteranii” UZPR. Ilie Șandru și-a făcut din scris un mod de a trăi…

Citește mai mult

Jurnalistul Dmitri Muratov, laureat al Premiului Nobel: „Propaganda Kremlinului se străduiește să facă utilizarea armelor nucleare plăcută publicului rus”

Jurnalistul rus și laureat al Premiului Nobel pentru Pace Dmitri Muratov a condamnat propaganda rusă care se referă la utilizarea armelor nucleare în conflictul din Ucraina, avertizând că aceasta ar marca „sfârșitul umanității”. „Nu aș exclude posibilitatea ca arme nucleare să fie folosite”, a spus Muratov la Geneva. Pe fondul creșterii sprijinului occidental pentru Ucraina, președintele rus Vladimir Putin a făcut amenințări ușor voalate, sugerând dorința de a desfășura armele nucleare tactice ale Rusiei. Muratov, al cărui ziar, Novaya Gazeta, a fost forțat să suspende publicarea pe fondul intervenției militare…

Citește mai mult

Cehia și Slovacia, avans semnificativ în clasamentul mondial al libertății presei

Libertatea presei s-a îmbunătățit în Republica Cehă, conform Indicelui libertății presei din acest an, care plasează acum țara pe locul 20, față de locul 40 anul trecut. Indicele libertății presei este un clasament anual al țărilor publicat de Reporteri fără frontiere (RSF). În 2021, organizația a avertizat împotriva deteriorării dramatice a accesului la informații în timpul pandemiei de COVID-19. Cu toate acestea, odată cu sfârșitul pandemiei și cu înlocuirea fostului guvern populist, presa cehă arată o îmbunătățire semnificativă a situației. „Nu vom restricționa nicio presă în activitățile lor și nu…

Citește mai mult

Președintele peruan Pedro Castillo, investigat pentru plagiat

Procurorii din Peru îi investighează pe președintele Pedro Castillo și pe soția sa pentru presupus plagiat, după ce un post de televiziune local a declarat că o investigație a arătat că cei doi ar fi copiat mai mult de jumătate din teza de master la care au fost co-autori, relatează The Guardian. Programul Panorama al televiziunii Panamericana a folosit o cerere de transparență pentru a obține textul tezei de 121 de pagini și l-a transmis serviciului de detectare a plagiatului Turnitin. Panorama a spus că cuplul părea să fi plagiat…

Citește mai mult

La fiecare trei zile, un minor este traficat în România

În fiecare zi un minor este agresat sexual în România, iar la fiecare trei zile un copil este traficat, arată un comunicat al World Vision România, care a lansat un proiect de prevenire a abuzurilor sexuale asupra minorilor, alături de Asociaţia Voci pentru Democraţie şi Justiţie – Vedem Just şi ECPAT Norvegia. Proiectul JUSTinACT îşi propune să contribuie la prevenirea şi combaterea abuzurilor sexuale asupra copiilor. Conform datelor oficiale furnizate de instituţiile juridice pentru anii 2019-2021, a crescut îngrijorător numărul agresiunilor sexuale asupra copiilor: peste 2.000 de minori au fost…

Citește mai mult

OMS: În timp ce companiile farmaceutice au profituri record, preţurile nu sunt accesibile pentru ţările sărace

Directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a cerut companiilor farmaceutice să reducă preţurile medicamentelor pentru tratamentul COVID-19, transmite dpa. Fără a nominaliza vreo firmă, el a vorbit despre un „eşec moral” – în timp ce companiile înregistrează profituri record, preţurile practicate nu sunt accesibile pentru ţările sărace. Ghebreyesus a arătat că unele state nu pot cumpăra medicamente atât din cauza preţurilor mari, cât şi a cantităţilor insuficiente disponibile, şi a apreciat că „este pur şi simplu inacceptabil că în timpul celei mai grave pandemii din ultima…

Citește mai mult

Firmele de telecomunicații cer bani mai mulți de la giganții consumatori de date

Comisia Europeană urmează să prezinte o inițiativă legislativă pentru ca platformele cu conținut intens să contribuie la costul rețelelor de telecomunicații, înainte de sfârșitul anului, relatează EURACTIV. Comisarul pentru Piața internă, Thierry Breton, a făcut anunțul într-un interviu acordat publicației franceze Les Echos, adăugând că la nivelul Comisi ei se lucrează la o inițiativă care va fi prezentată înainte de sfârșitul anului 2022. Executivul comunitar își propune să abordeze astfel o plângere care durează de multă vreme a operatorilor de telecomunicații, care acuză platformele online că ar consuma cantități mari…

Citește mai mult

Oficialii de la Bruxelles meditează pentru a se „armoniza” cu provocările crizei climatice

Birocrații UE care lucrează la politica climatică a pactului verde a blocului celor 27 de țări membre ale UE urmează cursuri de „acord ecologic interior”, pe scurt meditație, menită să stimuleze o conexiune mai profundă între factorii de decizie și negociatorii însărcinați cu abordarea crizei, relatează EURACTIV. Cursurile includ plimbări în pădure lângă Bruxelles și sesiuni de meditație, inclusiv una care invită participanții să simtă empatie pentru copaci și animale pentru a stimula „compasiunea pentru mediu”. Primele rezultate ale practicii la 80 de participanți sugerează că acest curs a întărit…

Citește mai mult

Un pas mai aproape de unificarea bancară europeană

Miniștrii de Finanțe din zona euro s-au întâlnit virtual, prin apel video, pentru a discuta noile măsuri de integrare a sistemului bancar european, propuse de ministrul irlandez de Finanțe și de președintele Eurogrupului, Paschal Donohoe. Impulsul reînnoit vine după ani de progres lent în ceea ce privește uniunea bancară și după ce șefii de stat UE au cerut miniștrilor de Finanțe din Eurogrup să convină asupra unui plan de finalizare a uniunii înainte de următorul summit al zonei euro din iunie. „Evident, nu spun că diferențele noastre au fost soluționate….

Citește mai mult