◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro25.04.2024

Firmele de telecomunicații cer bani mai mulți de la giganții consumatori de date

Comisia Europeană urmează să prezinte o inițiativă legislativă pentru ca platformele cu conținut intens să contribuie la costul rețelelor de telecomunicații, înainte de sfârșitul anului, relatează EURACTIV.
Comisarul pentru Piața internă, Thierry Breton, a făcut anunțul într-un interviu acordat publicației franceze Les Echos, adăugând că la nivelul Comisi ei se lucrează la o inițiativă care va fi prezentată înainte de sfârșitul anului 2022.
Executivul comunitar își propune să abordeze astfel o plângere care durează de multă vreme a operatorilor de telecomunicații, care acuză platformele online că ar consuma cantități mari de date fără a plăti costul capacităților respective. Polemica a reapărut când asociația comercială ETNO a publicat un studiu realizat de Axon, pentru a susține cererea acestora. „Regulile în vigoare de 20 de ani se epuizează, iar operatorii nu mai au rentabilitatea corectă a investițiilor lor. Este necesară reorganizarea remunerării echitabile a rețelelor”, a spus Breton.
Potrivit studiului ETNO, un număr mic de companii de internet formate din Alphabet, Apple, Meta, Microsoft și Netflix reprezintă mai mult de 56% din traficul de date din lume. Un al doilea studiu, sponsorizat de companiile de telecomunicații, estimează că astfel de platforme ar putea genera costuri cuprinse între 36-40 de miliarde de euro pe an pentru companiile de telecomunicații. Big Tech poate impune astfel de costuri din cauza poziției lor dominante pe piață, ceea ce face imposibilă negocierea unor condiții comerciale echitabile. De aceea, au cerut o intervenție legislativă, care, în opinia lor, este în conformitate cu agenda Comisiei de abordare a dezechilibrelor de putere în spațiul online.
Operatorii susțin că această situație le epuizează resursele atunci când investițiile în rețele digitale sunt necesare mai mult ca niciodată pentru a finaliza lansarea 5G și a altor rețele de mare capacitate.
Giganții tehnologiei nu au rămas pasivi la acest efort de lobby al companiilor de telecomunicații. Un studiu a subliniat că furnizorii de servicii online au contribuit din ce în ce mai mult la infrastructura internetului, cum ar fi centrele de date la scară ridicată. Google și Facebook au investit din ce în ce mai mult în implementarea cablurilor submarine, deoarece operatorii de telecomunicații nu au putut ține pasul cu explozia cererii globale de date la care au contribuit cele două companii. A face companiile de tehnologie să plătească suplimentar pentru utilizarea rețelelor deținute de telecomunicații le-ar putea stimula și mai mult să-și stabilească propria infrastructură de internet.
Încă nu este clar ce fel de inițiativă legislativă pregătește Comisia Europeană. În plus, executivul UE va trebui să abordeze unele aspecte fundamentale în propunerea sa, cum ar fi modul în care această „contribuție echitabilă” va fi corelată cu diferitele modele de afaceri ale platformelor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *