Libertatea presei s-a îmbunătățit în Republica Cehă, conform Indicelui libertății presei din acest an, care plasează acum țara pe locul 20, față de locul 40 anul trecut.
Indicele libertății presei este un clasament anual al țărilor publicat de Reporteri fără frontiere (RSF). În 2021, organizația a avertizat împotriva deteriorării dramatice a accesului la informații în timpul pandemiei de COVID-19. Cu toate acestea, odată cu sfârșitul pandemiei și cu înlocuirea fostului guvern populist, presa cehă arată o îmbunătățire semnificativă a situației. „Nu vom restricționa nicio presă în activitățile lor și nu vom împiedica niciun jurnalist în activitatea lor”, a declarat prim-ministrul ceh Petr Fiala într-o declarație, admițând că mulți jurnaliști lucrează în condiții economice dificile.
În ultimii ani, jurnaliştii au fost adesea atacaţi verbal de fostul prim-ministru Andrej Babiš, care a etichetat mai multe mass-media cehe drept „mafie”. Babiš este proprietarul efectiv al holdingului Agrofert, o companie agrochimică care controlează MAFRA, unul dintre cele mai mari branduri de presă din țară.
În timp ce libertatea presei s-a îmbunătățit, RSF avertizează asupra provocărilor care mai trebuie abordate în peisajul media ceh. „În Republica Cehă, libertatea presei este amenințată de concentrarea mare a mass-media private și de presiunea exercitată asupra radiodifuziunii publice”, notează RSF.
Situația presei s-a îmbunătățit și în Slovacia vecină, relatează EURACTIV.sk. „Îmbunătățirea poziției Slovaciei în clasament poate fi explicată prin progresul în lupta pentru justiție pentru uciderea lui Jan Kuciak și Martina Kušnírová. În 2021, Curtea Supremă a anulat verdictul de achitare a Marian Kočner și Alena Zsuzsová”, a declarat Pavol Szalai, șeful UE și Balcani al RSF.
Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România
The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro06.12.2023Cehia și Slovacia, avans semnificativ în clasamentul mondial al libertății presei
Articole recente
- „Lumea magică a Mariei”
- Blestemul asupra lui Spinoza
- Din activitatea Filialei „Valeriu Braniște” Timiș a UZPR. Epilog la aniversarea semicentenarului revistei „Forum studențesc”
- Corul bărbătesc Dumitru Georgescu Kiriac din Pitești concertează în biserică
- „Gazeta Munteniei”, anul XXI-XXII, nr. 393. „Unde nu este lege, acolo nu este libertate!”
- „Dulcea Bucovină” – cea din țară și cea de dincolo de graniță. Adrian Dinu Rachieru: „Emisfere de Bucovina – volumul I”
- Ion Cristofor – O istorie a literaturii de limbă română din Israel. Poezia
- Europenizare. Îmbunătățirea capacităților militare ale UE
- Nicolae de Mira – ocrotitor și dăruitor
Contact
SEDIUL CENTRALBd. Gral. Gheorghe Magheru nr. 28-30, Sector 1, Bucureşti, Cod poștal: 010336, Oficiu Poştal 22
Telefon fix: 021.317.92.25
Telefon mobil: 0746.137.911 / 0746.137.914
Telefon legitimații: 0743.394.000
Telefon contabilitate: 0746.137.913
Fax: 021.313.06.72
Program de lucru:
LUNI – JOI 10.00 – 18.00
E-mail:
secretariat@uzp.org.ro
contact@uzp.org.ro
comunicare@uzp.org.ro
radiouzpr@uzp.org.ro
revista@uzp.org.ro
comisiadeatestare@uzp.org.ro
joda@uzp.org.ro
editura@uzp.org.ro