◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro22.05.2024

Raportul „Războiul în Europa și lupta pentru dreptul de a relata”. Jurnaliștii, atacați pe toate fronturile

Jurnaliștii sunt atacați din toate direcțiile, în toată lumea. Aceasta este concluzia raportului anual 2023 al organizațiilor partenere ale Consiliului Europei – Platforma de promovare a protecției jurnalismului și a siguranței jurnaliștilor.

Platforma a fost înființată de Consiliul Europei cu sediul la Strasbourg în 2015, în cooperare cu ONG-uri internaționale proeminente active în domeniul libertății de exprimare și asociații de jurnaliști, pentru a oferi informații care pot servi drept bază pentru dialogul cu statele membre cu privire la posibile măsuri de protecție sau de remediere a situației jurnaliștilor.

 

Arestarea și detenția arbitrară a jurnaliștilor au devenit „obișnuite”

Lansat sub titlul „Războiul în Europa și lupta pentru dreptul de a relata”, raportul examinează principalele amenințări la adresa libertății presei în Europa și adresează recomandări Consiliului Europei, Uniunii Europene și statelor membre cu privire la acțiunile necesare.

Pe parcursul anului 2022, platforma a publicat 289 de alerte cu privire la amenințări sau atacuri grave la adresa libertății presei în 37 de state, jurnaliștii fiind uciși, închiși, atacați, hărțuiți din punct de vedere legal și supuși campaniilor de defăimare.

Organizațiile partenere concluzionează că arestarea și detenția arbitrară a jurnaliștilor au devenit „obișnuite” în Europa. La 31 decembrie 2022, 127 de jurnalişti şi lucrători mass-media erau în detenţie, inclusiv 95 asupra cărora au fost active alerte pe platformă (reprezentând o creştere de 60% faţă de 31 decembrie 2021) şi 32 de jurnalişti şi lucrători media din Belarus.

 

Legislații restrictive, supraveghere, intimidare

Alte aspecte examinate în raport sunt introducerea unei legislații care restricționează munca jurnaliştilor, supravegherea comunicărilor jurnaliştilor, știrile false și dezinformarea, abuzul de justiție pentru pedepsirea sau intimidarea jurnaliştilor, procesele strategice împotriva participării publice (SLAPP), presiunea asupra publicului. Dar libertatea presei, de obicei acceptată ca unul dintre fundamentele democrației și a unei societăți stabile, este amenințată serios și în alte moduri, notează moderndiplomacy.eu. De exemplu, dreptul jurnaliștilor de a proteja sursele. Legea privind siguranța online, un proiect din Marea Britanie, provoacă îngrijorare Uniunii Naționale a Jurnaliştilor (NUJ), organismul care reprezintă jurnaliştii din Marea Britanie și nu numai. Există datoria de a respecta confidențialitatea, dar NUJ este îngrijorată de modul în care acest lucru poate fi respectat în cazul în care pot fi accesate mesajele dintre jurnaliști și surse, inclusiv despre locația acestora. „Fără modificări ale proiectului de lege, riscă să pună jurnaliştii, sursele şi avertizorii în pericol, creând un efect de înhețare care îi împiedică pe oameni să furnizeze informaţii care ar putea ajuta la jurnalismul de interes public şi astfel jurnaliștii să-i tragă la răspundere pe cei puternici”.

 

Problemă globală

Deși platformele tehnologice folosesc o combinație de algoritmi pentru a modera conținutul, există mai multe exemple, rată NUJ, în care materialul dăunător ofensiv/rasist/misogin nu este eliminat.

CoE arată că pe lângă războiul din Ucraina, un război de alt fel are loc și în interiorul Europei – un „război” împotriva jurnalismului.

Îngrijorările cu privire la libertatea presei au fost exprimate de ceva vreme în Ungaria, stat membru al UE de mult timp; la începutul acestui an, Parlamentul European a dezbătut atacurile percepute la adresa libertății presei într-un alt stat membru, Grecia;

problema libertății presei și a atacurilor asupra jurnaliștilor s-a intensificat după moartea brutală a jurnalistei Daphne Caruana Galizia, în Malta.

Problema se manifestă este la nivel mondial. De exemplu, de când talibanii au preluat controlul în Afganistan, jurnaliştii afgani s-au confruntat cu atacuri, hărţuire, cenzură şi restricţii dure asupra mass-media. (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *