◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro16.06.2024

„Parcursul unei cariere medicale este un proces continuu de învățare și creștere profesională”. De vorbă cu medicul rezident Octavia Morari, Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuță” Cluj-Napoca

Pentru început punctați-ne cele mai semnificative date biografice.                                                  

M-am născut în Onești, județul Bacău. Am absolvit Colegiul Național ,,Grigore C. Moisil” și Școala Gimnazială „George Călinescu” din Onești. Am decis să urmez Facultatea de Medicină din cadrul Universității de Medicină și Farmacie din Cluj-Napoca, din clasa a XI-a atunci când am început pregătirea serioasă, decizia de a urma acest drum a fost făcută încă din clasa a VII-a după ce am participat la Olimpiada de Biologie, bibliografia fiind anatomia corpului uman. În noiembrie 2023, în urma examenului de rezidențiat am ales a doua, specializarea de urologie.

De ce urologia și nu altă specialitate?

Urologia a fost prima și singura alegere pe care am avut-o pentru rezidențiat. Din punctul meu de vedere, urologia este una din cele mai frumoase specialități pe care le oferă profilul medical. Fiind o ramură medico-chirurgicală, pacientul urologului este atât bărbat, cât și femeie, deși există mitul că doar bărbații merg la urolog. Diversitatea patologiei și complexitatea acesteia este sumarizată într-o anatomie relativ fixă, fiind unul dintre criteriile pe care mi-am bazat alegerea. Această specialitate am descoperit-o în anul 4 de facultate atunci când am avut oportunitatea să intru în clinică. În anul 5 de facultate am participat în cadrul proiectului Erasmus+ în Napoli, Italia, unde am avut ocazia să văd urologia și sub îndrumarea doctorului Tronino Giovanni Modestino – la Spitalul ,,Santa Maria delle Grazie di Pozzuoli”. Din punctul meu de vedere, este o specialitate perfectă, având atât partea chirurgicală care îți oferă adrenalina, satisfacția la final de program, cât și partea medicală care te apropie de pacient.

Ce v-a determinat să deveniți medic?

Alegerea mea a fost bazată pe pură intuiție, neavând în familie medici. Curiozitatea și dorința pentru această carieră a apărut în urma participării la Olimpiada de Biologie când am fost în clasa a VII-a. În timpul liceului, la final de clasa a XI-a am participat în cadrul proiectului Junior Summer Medschool din cadrul Universității de Medicină și Farmacie din Cluj-Napoca, unde am petrecut 2 săptămâni cu studenții acestei universități. Toată experiența, cât și ambiția mea au fost motoarele care m-au determinat să îmi urmez alegerea. Ca și în cazul urologiei, nu am avut altă opțiune în alegerea facultații, fiind singura pe care mi-am dorit-o.

Ce înseamnă pentru dvs. un pacient?

Sănătatea pacientului este principalul nostru obiectiv, al întregii echipe medicale. Eu sunt în anul 1 de rezidențiat și această atitudine mi-a fost inspirată de fiecare participant al actului medical, de la infirmieră până la medicul primar. Încă din facultate din anul 1, ne-a fost introdus în vocabular, cât și în acțiunile medicale cuvântul empatie. Pacientul este un om în suferință care nu își dorește să fie în spital, așa că încerc să îi fac experiența cât se poate plăcută de când pășește la noi pe secție până la externare.

Care credeți că vă sunt calitățile în activitatea aleasă?

Consider că medicina și mai ales specialitățile chirurgicale necesită o disciplină, aici nu cred că există nuanțe de gri. Disciplina se manifestă de la cum dormi, ce mănânci, condiția fizică pe care o ai și activitățile care te ajută să susții munca fizică de care e nevoie în sala de operație. În al doilea rând, urologia ca specialitate chirurgicală necesită cunoștințe teoretice puse bine la punct. Nu poți să fii un bun profesionist când partea teoretică scârțâie. Odată ce acestea au fost rezolvate și există simțul autocritic poți să depășești obstacolele profesiei cu timpul. Eu sunt o fire destul de optimistă și consider că singurele greutăți care ne împiedică sunt cele de natură psihologică față de propria persoană. Pe lângă acestea, pacientul medicului urolog este unul cu care am simțit că îmi e ușor să comunic, indiferent dacă este femeie sau bărbat.

Aveți și calități care vă deranjează?

Consider că este important să fii conștient de propriile tale puncte tari și slabe, existând aspecte ale personalității sau ale stilului de lucru care pot fi îmbunătățite sau ajustate pentru a te ajuta să devii cât mai eficient și mai echilibrat în cariera ta medicală. Fiind la început de drum, tendința este spre perfecționare, uneori ducând către epuizare. Parcursul unei cariere medicale este un proces continuu de învățare și creștere personală, pornind de la așteptările pe care le ai. Din fericire, ale mele au fost depășite de când am început rezidențiatul și există o bucurie constantă în fiecare dimineață și satisfacție deplină la final de program. Sunt foarte fericită cu alegerea făcută și sfătuiesc studenții să își aleagă specialitatea la rezidențiat după propria plăcere și dorință. Dacă există șansa să nu fie satisfăcuți cu alegerea făcută, pot oricând să și-o schimbe. Cred că dacă nu riști, nu câștigi!

Vorbiți-ne pe scurt despre o satisfacție în activitatea de medic rezident.

Există foarte multe satisfacții, printre care o să menționez una profesională și una personală. Cea profesională este atunci când, sub îndrumarea domnului doctor Schitcu Vlad Horia, medic primar urolog sau a domnului doctor Munteanu Vlad Cristian, medic specialist urolog, reușesc să duc la bun sfârșit mici intervenții. Cea personală este atunci când pacientul/pacienta îmi spune: ,,Mulțumesc, doamna doctor! Mi-ați făcut aceste momente mult mai ușoare!”. Aceste satisfacții sunt greu de umbrit de „neajunsurile” sistemului medical. Pentru mine este o bucurie că am șansa ca în fiecare zi să mă duc într-un loc unde pot să evoluez și să interacționez cu oameni frumoși și dedicați profesional muncii lor.

Specialitatea urologică este singura pe care mi-am dorit-o. Inițial există preconcepția că este o specialitate pentru bărbați sau una redusă din punct de vedere al perspectivelor de viitor, însă cu cât am aprofundat-o, și mă aflu doar la suprafața acesteia, mi-am dat seama de frumusețea și complexitatea acesteia.

Cât despre greutăți în profesia aleasă, ce ne puteți zice?

Da, sacrificiul timpului personal este cu siguranță una dintre greutățile majore în multe specialități, inclusiv în domeniul urologiei. Suntem adesea implicați în ore lungi de lucru și suntem solicitați și în afara programului obișnuit. Acest lucru poate duce la o lipsă de timp pentru relaxare, pentru a petrece timp cu familia și prietenii sau pentru activități de recreere. Această lipsă de echilibru între viața profesională și cea personală poate contribui la epuizarea psihică și burn-out. Este esențial ca să ne găsim modalități de a menține echilibrul, astfel prin găsirea unor mijloace de gestionare a stresului și prioritizarea timpului pentru odihnă și reîncărcare.

Cum stați cu pregătirea profesională?

La momentul actual, consider că dezvoltarea mea profesională este pe un trend ascendent sub îndrumarea domnului doctor Schitcu Vlad Horia. Momentan sunt în a 5-a lună de rezidențiat, dar sub coordonarea domnului doctor și împreună cu echipa chirurgicală am reușit să particip drept al doilea ajutor în intervenții. Totodată mă preocup de dezvoltarea mea teoretică citind literatura de specialitate. Pe lângă acestea, încă din acest an am participat la Congresul European de Urologie și în cadrul unor conferințe naționale de urologie.

Ce înseamnă pentru dvs. legea compensației?

Cred ca aceasta definește punctual ce am realizat eu până în acest moment. Am dat mult din timpul liceului și mai ales în timpul facultății pentru locul unde sunt acum. Luând în considerare orășelul de unde am plecat și unde mă aflu la momentul actual, consider că toate sacrificiile au fost meritate.

Ce faceți în timpul liber?

Stând câte 8-10 ore în spital, timpul liber îmi doresc să mi-l petrec în aer liber sau alături de prieteni. Când mai prind un moment optim aleg să fac o activitate fizică, precum alergatul. O plăcere de a mea este și călătoritul.

Cum vă vedeți destinul profesional și care vă sunt gândurile de viitor?

Sunt foarte optimistă în legătură cu parcursul meu profesional, dar sunt conștientă că destinul poate fi diferit de ce ne propunem noi. Gândurile către viitor sunt de evoluție profesională și de a deveni un bun specialist urolog.

 

Ioan Vlad și Georgeta-Ileana Cizmaș/ UZPR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *