◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro29.04.2024

Studiu. Inteligența artificială are… părtiniri politice

O nouă cercetare, efectuată de Universitatea din Washington, Universitatea Carnegie Mellon și Universitatea Xi’an Jiaotong au descoperit că modelele de limbaj AI prezintă diferite părtiniri politice. Studiul a analizat 14 modele mari de limbaj, inclusiv ChatGPT și GPT-4 de la OpenAI, precum și LLaMA de la Meta. Astfel, s-a descoperit că ChatGPT și GPT-4 au înclinat spre libertarianismul de stânga, în timp ce LLaMA spre autoritarismul de dreapta.

Pentru a determina aceste înclinații politice, cercetătorii au pus modelelor de limbaj întrebări despre feminism, democrație și alte subiecte conexe. Răspunsurile au fost apoi trasate pe o „busolă” politică. Studiul a arătat, de asemenea, că instruirea modelelor pe date părtinitoare din punct de vedere politic le-a influențat comportamentul și capacitatea de a identifica discursurile instigatoare la ură și dezinformarea.

Potrivit fagenwasanni.com, OpenAI s-a confruntat cu critici din partea comentatorilor de dreapta, care susțin că ChatGPT reflectă o perspectivă liberală. OpenAI a asigurat că abordează în mod activ aceste preocupări. Cu toate acestea, echipa de cercetare rămâne sceptică, afirmând că este puțin probabil ca vreun model de limbaj AI să fie complet lipsit de părtiniri politice.

În ciuda eforturilor de a elimina părtinirea din seturile de date, modelele AI prezintă părtiniri, din cauza limitărilor în curățarea datelor. Dar numai acest proces este insuficient pentru a elimina complet părtinirea. În plus, modelele AI pot descoperi chiar și părtiniri subtile prezente în date. (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *