◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro26.06.2024

Jurnaliștii de investigație
din Mexic, în centrul unui documentar prezentat la Festivalul de la Tribeca

Documentarul „State of Silence”, care are premiera la Festivalul de la Tribeca, folosește poveștile personale pentru a explica situația sumbră a jurnaliștilor din Mexic și

explorează amenințările existențiale cu care se confruntă jurnaliștii din această țară. Pentru segmentul tensionat de deschidere al documentarului, echipa l-a însoțit pe reporterul Jesús Medina într-o căutare pe timp de noapte a tăietorilor ilegali de lemne într-o pădure îndepărtată din statul Morelos. Când Medina, cu aparatul de fotografiat în mână, a întâlnit unul, infractorul era complet mascat și ținea în mână un ferăstrău cu lanț, potrivit nytimes.com.

Ritmul de evidențiere a scenelor riscante și personalizarea personajelor principale definesc „State of Silence”. Filmul, care are premiera la Festivalul de la Tribeca pe 10 iunie, investighează un subiect sumbru: uciderile fulgerătoare ale jurnaliştilor din zonele rurale ale Mexicului.

Potrivit Comitetului pentru Protectia Jurnaliștilor, care detine un birou in Mexico City, aproximativ 140 de jurnalisti au fost uciși la locul de muncă din anul 2000, iar alții rămân în continuare dispăruți, ceea ce face din Mexic cea mai periculoasă țară pentru profesie din emisfera vestică.

În peste 90% din cazuri, nimeni nu a fost tras la răspundere pentru crime, a spus Jan-Albert Hootsen, reprezentantul Comitetului în Mexic, care a descris statistica drept o „rată astronomică de impunitate”.

„State of Silence” a fost realizat de La Corriente del Golfo, o companie de producție fondată de Diego Luna și Gael García Bernal. Luna este un apărător deschis al jurnaliștilor, promovând frecvent ideea fundamentală că o presă liberă și informațiile pe care le oferă sunt cheia pentru rezolvarea problemelor de inechitate socială și violență care afectează anumite părți ale Mexicului. „Ajungem la punctul în care normalizăm ceea ce se întâmplă cu jurnaliştii din ţara mea”, a spus Luna, într-un interviu.

„State of Silence”se concentrează pe experiențele a patru jurnaliști care s-au confruntat cu amenințări multiple și și-au pierdut colegii apropiați din cauza violenței, dar continuă să urmărească investigații. Pe lângă Medina, filmul îi urmărește pe Marcos Vizcarra din Sinaloa și pe reporterii soț și soție María de Jesús Peters și Juan de Dios García Davish din Chiapas.

Aproape de sfârșitul filmului, există imagini cu președintele Mexicului, Andrés Manuel López Obrador, a cărui administrație a avut o relație controversată cu mass-media, plângându-se că „presa este împotriva noastră”. Insinuarea documentarului este că jurnaliştii sunt consideraţi „duşmani ai poporului”, iar pericolele cu care se confruntă se „filtrează” de sus. (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *