◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro29.04.2024

Trei decenii de cultură și credință românească, pe pământ american

Anul acesta, de Florii, Parohia românească „Sfinții Petru și Pavel”, laolaltă cu Cenaclul Literar „Mihai Eminescu”, al românilor din Astoria, N.Y,  ambele conduse de părintele profesor emerit dr. Theodor Damian, președinte al Institutului Român de Teologie și Spiritualitate Ortodoxă și redactorul-șef al publicațiilor „Lumină Lină/Gracious Light”, „Symposium” și „Romanian Medievalia”,  împlinesc  trei decenii de la înființare. Scriitor, dar și jurnalist, membru al UZPR și Președinte al Filalei Diaspora-USA, părintele Theodor Damian (n. 28 decembrie, 1951, Botoșani) este, la ora actuală, unul dintre intelectualii de marcă ai diasporei culturale românești, membru în colegiile de redacție al peste 20 de publicații literare și academice din țară și din America, autor al unei opere unice, scrisă în limbile română și engleză, ce cuprinde peste 45 de volume originale, în domeniile teologie, dar și eseistică, proză literară, și cu deosebire poezie cu tematică religioasă, domeniu predilelect și constant al inspirației sale lirice. De altfel, ca o recunoaștere a acestei calități, recent, Editura Academiei Române i-a publicat, în Colecția „O sută și una de poezii”, o antologie de autor, prefațată de criticul literar Theodor Codreanu, o veritabilă consacrare în galeria marilor creatori ai genului.

Despre activitatea misionară, dar și despre cea cultural-literară a părintelui profesor Theodor Damian s-au scris și se vor mai scrie articole aniversare, dar și studii și cărți de specialitate. Prezent pe pământ american de peste trei decenii, mai precis din 1988, când a aterizat, exact de praznicul Adormirii Maicii Domnului, pe 15 august, pe Aeroportul JFK, din N.Y., preotul, jurnalistul și profesorul Theodor Damian și-a ales de la început greua misiune de afirmare a valorilor culturale și spirituale românești pe pământ american. În acest sens, a înființat, încă din 1993,  Institutul Român de Spiritualitate și Teologie Ordodoxă, laolaltă cu Biserica „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”, ambele sub jurisidicția Bisericii Ordodoxe Române a celor două Americi (păstorită azi de Î.P.S. Nicolae Condrea), având rolul de a promova valorile românești și de a contribui la unitatea și solidaritatea românilor din diaspora. După propriile declarații ale părintelui Th. Damian, rostite cu varii ocazii, scopul Institutului și al Bisericii românești din Astoria, N.Y  este acela de afirmare a conștiinței naționale, de evitare a marginalizării, a secularizării și a înstrăinării românilor de Patria Mamă, de filonul de neam și de limbă.

În acest sens, Cenaclul „Mihai Eminescu”  rămâne un model de consecvență și obiectivitate literară. Întrunit regulat, odată la două săptămăni, cu excepția Sărbătorilor de Paște și de Crăciun, și a vacanțelor de vară, Cenaclul a grupat, de-a lungul vremii, scriitori importanți ai diasporei , dar și peste 200 de scriitori din țară, ce au avut astfel ocazia fericită de a cunoaște nemijlocit realitățile americane, de a studia la marile biblioteci și universități  locale. În același timp, a crescut și oferta publicistică. După  revista „Symposium”, prima publicație românească anuală, de cultură,  din America, cu texte exclusiv în limba engleză,  a mai  apărut, o vreme, și „Romanian Medievalia”, la fel, exclusiv în limba engleză, revistă profilată pe publicarea studiilor de cultură thraco-dacică și de bizantinologie susținute la Congresele Internaționale de Studii Medievale, găzduite de Universitatea de Vest, din Kalamazoo, statul Michigan. De asemenea, tot prin stradania părintelui Th. Damian, din 2009,  funcționează, în America, Filiala Academiei Oamenilor de Știință din România, (AOSR), institutuție coorganizatoare a Simpozionului Internațional „Mihai Eminescu”,  manifestare ajunsă anul acesta la a XXX-a ediție.

Biserica „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”, din Astoria, unde slujește părintele Theodor Damian funcționeză, la ora actuală, într-o clădire închiriată, aparținând Bisericii Episcopale Anglicane „St. Georges” (cu rare excepții, Bisericile ordodoxe din America nu dețin spații proprii, valoarea terenurilor, și în general, costurile de construcție și de întreținere fiind prohibitive). Cu toate acestea, este o locație foarte căutată și foarte populară printre localnici, având și avantajul unei săli sociale generoasă, situată la subsolul clădirii, unde au loc, de regulă, activitățile de Cenaclu, dar și numeroase aniversări, baluri, reuniuni cu caracter familial etc. Nu rareori, credincioșii, dar și iubitorii de literatură vin de la distanțe apreciabile, cu trenul sau cu automobilul, pentru a se bucura de caldura „ familiei de duminică”, întreținută cu atâta dăruire de părintele paroh. 

La aniversare, le dorim conaționalilor noștri și colegilor americani de presă inspiratie, putere de muncă și multă încredere, căci credința și românismul, cum se vede, nu le lipsesc.

Marian NENCESCU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *