◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro28.04.2024

Violența la adresa jurnaliștilor din Mexic afectează relatarea știrilor

Jurnaliştii de pe tot globul se confruntă cu variate forme de violenţă, de la militanţi şi terorişti care fac ameninţări la integritatea fizică până la extremişti online care se implică în hărţuire, ameninţări cu moartea şi „lovirea” jurnaliştilor. Un studiu realizat de Cassy Dorff și Colin Henry, de la Universitatea  Vanderbilt, și Sandra Ley, de la Center for Research and Teaching in Economics din Mexico City, citat de politicalviolenceataglance.org, arată că vioența împotriva jurnaliștilor afectează felul în care aceștia relatează. „Studiul nostru sugerează că jurnaliştii din Mexic iau măsuri pentru a se proteja şi care să le permită să continue să relateze despre crime”, detaliază autorii cercetării.

Potrivit Comitetului pentru Protecția Jurnaliștilor, Mexicul este una dintre cele mai periculoase țări în care se poate practica jurnalismul. În timp ce jurnaliștii din Mexic s-au confruntat cu represiuni violente guvernamentale de zeci de ani, ei au fost expuși unui risc mai mare din 2006, de când guvernul mexican a început o confruntare deschisă împotriva grupurilor criminale organizate și, în consecință, a intensificat competiția dintre aceste organizații. Ca parte a acestor războaie de teren, grupurile criminale organizate au încercat să exercite un control mai puternic asupra teritoriilor lor, inclusiv control asupra presei și fluxului de informații. Grupurile criminale au un interes pentru conținutul media, deoarece acesta le poate dezvălui strategiile sau locația, submina protecția pe care o primesc de la politicienii locali, poate duce la o atenție nedorită, le poate slăbi controlul teritorial și le poate pune în pericol activitatea criminală.

Mulți jurnaliști din Mexic recunosc că trebuie să rămână tăcuți și să evite să publice informații care i-ar putea pune în pericol. În 2011, pe măsură ce violența a început să crească rapid după răspunsul militarizat inițial la crima organizată, sub președintele Felipe Calderón, sute de ziare, posturi de radio și televiziune au încheiat un acord public pentru a-și schimba acoperirea evenimentelor legate de criminalitate.

Documentul punctează că, în ciuda pericolelor tot mai mari și a autocenzurii, jurnaliștii din Mexic au continuat să informeze publicul despre criminalitatea și violența din localitățile lor. (redacția UZPR)

Foto: Wikipedia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *