◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro17.05.2024

Șezătoarea de la Gura Satului

În contextul festivalului de umor sătesc de la Macea (ediție jubiliară 40) a avut loc duminică, la prânz, în Sala de spectacol a Căminului cultural Macea (Arad) o dublă lansare de carte (un punct aparte în Caietul program l-a constituit Șezătoarea literară).
Termenul șezătoare a fost adaptat pentru localitate, cu atât mai mult pentru participanții la prezentare, mulți fiind oaspeți participanți în concursul de interpretare.

Asa că, noi ne-am dus cu lucrul, cu coselele, cu vorbele… de la Gura Satului.

Vorbe pe care le așezăm acum în cuvinte.

Este vorba de două cărți de autor (Ioan Alexandru Ardelean), cu următoarele titluri:

Scenete vesele și nu numai; satiră și umor sătesc, Editura XBG Arad, 2023 și Festival de satiră și umor sătesc Macea, Editura Ștef, 2023.

Fenomenul cărților semnate de autori plurivalenți este, pe cât de rar, pe atât de binevenit. Spunem acest lucru pentru că Ioan Alexandru Ardelean scrie și în grai, scrie și versuri, scrie și cronici. Volumul scenetelor edte o rara avis, având în vedere conținutul: structurat în scenete(opt la număr) dar și fabule(un altfel de …camuflaj prozaic, în număr de zece). Desigur, teatrul scenetelor și versificația fabulelor sunt extrase din seva reală a întâmplărilor din sat(filtrate prin mintea unui om cu cognomem, Baci Ghiuri Hămfău).

Introducerea, adică un fel de… explicațiune personală… o dă autorul ca samă la cuvintele gen Prefață semnate de Gheorghe Hodrea și Ionel Iacob Bencei. Am folosit aceste Pre(texte)literare alegând fabula Cățaua(opt.cit.pag 74) spre a face o trecere spectaculară spre spectacolul lansării de la Șezătoare care a durat peste trei ore.

Calitatea de moderator a fost un bun prilej de a ne juca, în mod simbolic, pe altarul  cuvintelor cu invitații.

Astfel, pentru început, a fost transmis un cuvânt de salut din partea președintelui UZPR, Filiala Arad, domnul Vasile Filip: „Cunoaștem fenomenul și amploarea brigăzilor satirice din Macea încă din vremea profesiei de ziarist. Am scris foarte multe reportaje de la fața locului și aștept cu interes cartea dedicată acestui eveniment la ceas de sărbătoare”.

Evenimentul cultural i-a prilejuit primarului localității, Ciprian Otlăcan, să își exprime bucuria și mulțumirea de a lua parte la sărbătoarea cărților.

Cuvinte de apreciere au fost adresate de către Invitatul special, profesor Horia Truță, care, în urmă cu patruzeci de ani, deschidea cortina Festivalului de umor sătesc:

Cartea Gura Satului scrisă de Ioan Alexandru Ardelean, era pe cât de necesară, pe atât de așteptată. Un volum apărut după un travaliu exigent și cu de-amănuntul care va constitui o sursă de cercetare pentru cei interesați.

Creionarea personalității autorului (colecționar, posesor de muzeu sătesc, scriitor și gazetar)a sporit interesul pentru cunoașterea conținuturilor cărții.

A fost adusă o carte scrisă de criticul de artă Valentin Silvestru, în ceea ce privește aplecarea acestuia și participarea la evenimentul sătesc Gura Satului. Pentru o pledoarie pentru o lectură atentă a fost citit capitol cu capitol și au fost oferite alte sugestii și puncte de sprijin autorului. Autorul se înscrie în seria scriitorilor măceni, vorbitorul afirmând:

La Macea,ca să fii scriitor, trebuia să treci pe la Castel, aici fiind o pleiadă, de acum festivalul are o carte!

În ceea ce ne privește am ales o prezentare de ordin filologic și argumentativ: volumul continuă seria scrierilor monografice măcene (cele privind Grădina Botanică, Castelul sau comuna Macea cu Înscrisuri monografice).

Volumul se definește prin două părți distincte: capitolele consacrate fiecărei ediții se extind pe trei sute de pagini, dintre care, două sute treizeci și patru de pagini pînă în 1989, restul până la trei sute de pagini completând edițiile de după revoluție.

Acest volum este compus din Lumini și umbre, în sensul că alternează în pagini toate caietele-program, afișele, invitațiile, schițele de texte ori texte satirice inedite.

Inserția și alternanța acestora cu extrase din presa vremii de gen din toată țara, sporesc și adâncesc interesul pentru o lectură cu stiloul în mînă. Observația fină de autor este o altă caracteristică aparte.

Dar, ne întrebăm, cine este omul recent, în chip de exigent scriitor, Ioan Alexandru Ardelean? Este trecutul trecut în prezent prin acest nou volum cu valoare estetică absolut de document. De ce este un conținut abundent de extrase în primele ediții?

Simplu:exprimarea în camuflaj prin madrigaluri sau epigrame de dinainte, era ca o descătușare.

Cartea va servi ca o sursă bună pentru amatori și profesioniști interesați de evoluția satirei și umorului de la sate.

Sunt câteva din opiniile noastre vis-a-vis de teatrul nescris, dar spus sub forma trupelor de satiră și umor sătesc.

Ca un punct de interes major opinăm minuțiosul în cazul artistului-autor Ioan Alexandru Ardelean care a folosit printre alte surse un Manuscris personal ascuns într-un Dosar privat care aparține unei sătence nonagenare, doamna Maria Crucoveanu.

Amiaza culturală a adus și alți oameni de seamă ai scenei din sfera scrisului și anume:Adina Matei a prezentat Volumul dedicat tatălui său, mentorul festivalului, Traian Lăpăduș. A oferit rare mărturisiri și o documentație unică și inedită și a interpretat întru amintire monologul Fata mè o fi o doamnă, cu aplomb și succes la public. Din crezurile tatălui a selectat metafora care are conotație aprte: comuna ca o cetate de umor!

Printre cei care au depanat ghem de amintiri pe fundal de doine sau cântece de

petrecere amintim: Traian Gros, fost director de așezământ cultural, Ioan Chișeuan și Valer Muler(foști regizori interpreți), Cristian Vuin (actual instructor-interpret).

Se cuvine să amintim vocile din public (Eugenia Ponta Pete, Ioan Vasile Marcu și Mădălina Cazan) care au sporit corola emulației sinestezice a zilei(care a mai cuprins o lansare de ziar în grai Lada cu spinare prin Gheorghe Hodrea și o lansare de carte prin Alexandru Florin).

Desigur, cuvântul cel așteptat, a fost al autorului: „Am scris această carte cu inima și ci sufletul. Jubileul celor patruzeci de ani îmi obligă imaginația să duc mai departe zelul înaintat al maestrului Traian Lăpăduș . Cartea se dedică foștilor și actualilor actori care au scris numele comunei pe harta țării. Nu sunt singur! Familia îmi este sprijin și îndemn, mulțumesc!”.

Ca o firească și demnă concluzie, facem precizarea că fiul, Bogdan Florian Ardelean, actualul director de cămin cultural, semnează coperta, corectura și selecția imaginilor = 110! din volum, semn că tatăl are un demn urmaș pe file de umor pe…măcean ogor.

Și, ca un happy-end, notăm câteva impresii de la această dubla lansare de la șezătoare: Sandu Crișan: „Drumurile mele la Macea sunt și de rudenie și de relaxare. Am asistat la o excepțională serbare de carte. Abia aștept să o redau nepoțelului odată cu felicitările mele pentru autor”

Gheorghe Feldi: „Nu îmi amintesc să fi participat demult la o așa lansare. Autorul este un fiu al satului și merită prețuire și respect”.

Celus Ciobanu: „Scriu proză și sunt medic chirurg și sculptor. Autorul se dovedește a fi un sculptor de cuvinte”.

 

Florica R. Cândea/UZPR Filiala Arad

Selecție foto: Ioan Alexandru Ardelean

Fotografii realizate de: Jean Pecican

Un comentariu pentru “Șezătoarea de la Gura Satului

  1. va felicit pt ceea ce faceti.Sunt mandru ca mis Macean si ca am fost colegi la Liceul din Vinga cu Ioan Alexandru Ardelean zis si NELU LU CRUMPA.Vaarut si imbratisez cu drag.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *