◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro26.04.2024

Pandemia a decimat populația Ungariei

Ungaria a suferit în 2021 cea mai pronunţată scădere a populaţiei din 1876, dacă se iau în calcul doar anii de pace, din cauza impactului pandemiei într-o ţară în care existau deja probleme de sănătate publică şi unde experţii cred că nu au fost luate măsuri suficiente de precauţie, transmite EFE.

Potrivit datelor preliminare oficiale, un total de 153.000 de persoane au decedat în Ungaria anul trecut, numărul cel mai mare de la sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial. Dintre acestea, 29.649 de persoane au murit anul trecut de coronavirus, ceea ce situează ţara central-europeană pe poziţia a patra la nivel mondial cu cea mai mare rată de mortalitate raportat la populaţie, după Peru, Bulgaria şi Bosnia, potrivit datelor de pe platforma Our World in Data.

Cu toate că, de la începutul pandemiei, incidenţa cazurilor de îmbolnăvire a fost sub media Uniunii Europene, rata de fatalitate (raportul dintre numărul de decese şi cel de infectări) a fost mereu foarte ridicată şi în prezent este de patru ori mai mare decât media comunitară şi a patra cea mai mare între cele 27 de state membre ale UE. Pe de altă parte, cele 93.000 de naşteri înregistrate anul trecut reprezintă cea mai mare cifră într-un deceniu.

În ansamblu, populaţia Ungariei a scăzut în 2021 cu 60.000 de persoane, cel mai pronunţat declin din 1876 – când au început să se întocmească statistici demografice – luând în calcul doar perioadele de pace.

În 2021 nu au mai fost impuse perioade de carantină, nici măcar în momente în care incidenţa îmbolnăvirilor era dublă comparativ cu 2020, iar principala metodă la care s-a recurs a fost folosirea măştilor de protecţie în spaţii închise şi în mijloacele de transport în comun. De altfel, Ungaria a fost singura ţară dintre cele care au găzduit partide ale Campionatului European de Fotbal care a permis ca stadioanele să fie pline, în timp ce celelalte ţări au impus limite de participare.

De asemenea, potrivit lui Gabor Zacher, profesor la Universitatea de Medicină Semmelweis din Budapesta, „starea de sănătate a ungurilor este printre cele mai proaste din UE”. În 2019, speranţa de viaţă în Ungaria era în medie de 76,5 ani, cu aproape cinci ani mai puţin decât pe ansamblul Uniunii Europene. În plus, supraaglomerarea spitalelor ca urmare a internărilor de pacienţi cu coronavirus a afectat negativ tratamentul altor patologii. „Circa 500.000 de unguri cu boli mai mult sau mai puţin grave au rămas fără tratament”, detaliază Zsombor Kunetz, medic şi expert în probleme de sănătate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *