◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro06.09.2024

Organizația Reporteri fără frontiere, revoltată de „licitarea” online a unor jurnaliste indiene

O aplicație care pretinde că „licează” femei cu imagine în societatea indiană, printre care și jurnaliste, a fost postată online în India. În acest context, organizația Reporteri fără frontiere (RSF) solicită autorităților indiene să intervină pentru a pune capăt acestei forme de hărțuire.

„Unul dintre prietenii mei mi-a trimis o imagine și am deschis-. A fost șocant să-mi văd poza acolo”, detaliază jurnalista Ismat Ara, de la pentru site-ul de știri The Wire.

Aplicația este considerată o insultă pentru femeile musulmane din toată țara, fiind folosită pe scară largă de trolii online care susțin dreapta naționalistă hindusă.

 Fotografii cu aproximativ 100 de femei – furate din conturile lor de pe rețelele de socializare – și informații personale despre ele au fost postate în aplicație ca și cum ar fi fost „licitate” sau „puse la dispoziția” utilizatorilor aplicației.

Ara a declarat pentru RSF că a depus o plângere cu privire la aplicație. „Am numit-o o conspirație, pentru că este și un fel de atac coordonat împotriva unui tip de femei musulmane. Este foarte dezumanizant – utilizatorii te comercializează, te obiectivează”, a spus ea.

Date fiind ecourile internaționale, inclusiv Microsoft, proprietarul GitHub, platform pe care a apărut acest tip de hărțuire, a eliminat aplicația, iar ministrul insian pentru Tehnologia Informației, Ashwini Vaishnaw, a declarat că poliția investighează cazul, ba chiar că s-ar fi făcut și o arestare. „Apariția acestui tip de aplicație, care oferă femei jurnaliste la dispoziția utilizatorilor ca și cum ar fi obiecte, este absolut înfricoșătoare. Îndemnăm autoritățile indiene să facă tot ce este necesar pentru a-i aduce în fața justiției pe cei responsabili pentru astfel de aplicații. A nu face nimic ar însemna a tolera o formă extrem de violentă de hărțuire, o formă de intimidare care discriminează un întreg sector al comunității jurnalistice și îi expune pe cei vizați la potențiale atacuri fizice”, susține Daniel Bastard, șeful biroului RSF Asia-Pacific.

India se află pe locul 142 din 180 de țări în Indexul mondial al libertății presei 2021 al RSF.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *