◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro27.04.2024

Profesorul Nicolae Simache, comemorat la 50 de ani de la trecerea în eternitate

Marți, 6 decembrie 2022, ora 11,30, Biblioteca Județeană „Nicolae Iorga” Ploiești, Muzeul de Istorie și Arheologie Prahova, Școala Gimnazială „Nicolae Simache” Ploiești au organizat o manifestare culturală, cu ocazia împlinirii a 50 de ani de la trecerea în eternitate a profesorului, cercetătorului, istoricului, „părintelui muzeografiei prahovene”, Nicolae Simache.

Aceasta s-a desfășurat în Sala de lectură „Nichita Stănescu” a Bibliotecii Județene „Nicolae Iorga”.

Invitați speciali au fost scriitori, membri ai Societății Scriitorilor Dâmbovițeni.

Activitatea a fost moderată de doamna Mihaela Radu, directorul bibliotecii.

Personalitatea lui Nicolae Simache a fost prezentată de muzeografi, profesori, scriitori prahoveni și dâmbovițeni,  jurnaliști, foști elevi: Tatiana Ristea, Elena Oprea, Constantin Voicu, George Ioan Canache, Serghie Bucur etc.

Nicolae Simache s-a născut la data de 5 noiembrie 1905, în comuna Cosminele din județul Prahova.  Este absolvent al Liceului „Petru și Pavel” din Ploiești și al Facultății de Drept – secția Istorie din București, cu examen de licență promovat cu distincția „Magna cum laude”.

A fost profesor de istorie al Liceului „Sfântul Petru și Pavel” din Ploiești, datorită aleselor calități de cadru didactic i s-a acordat titlul de „profesor emerit”, a fost director al unui internat de elevi, al unei pinacoteci și al Muzeului de Istorie și Arheologie Prahova.

Și-a dedicat întreaga viață pasiunii pentru istorie, cercetării, muzeisticii, reușind să înființeze și să doteze 23 de  muzee și secții muzeale în fosta regiune Ploiești (actualele județe Prahova, Dâmbovița, Buzău) și să publice un număr impresionant de articole și cărți despre domeniile respective.  

A încetat din viață la data de 17 ianuarie 1972 la Ploiești și i-a fost respectată dorința de a fi înmormântat în satul natal, unde își doarme somnul de veci „vegheat și ocrotit de brazii semeți și falnici, de pădurile de stejar, fagi, ulmi și arțari, de dealuri pleșuve, poienițe cu margarete, toporași și viorele și susurul gârlei, care curge lent prin mijlocul satului ducând mai departe înțelepciunea, credința și iubirea”. (Elena Oprea)

Toți cei care și-au exprimat cunoștințele, gândurile și sentimentele față de profesorul ploieștean au apreciat pasiunea, devotamentul, hărnicia, modestia vieții materiale, sacrificiile personale făcute de acesta pentru a crea o operă monumentală.  

Scriitoarea Elena Oprea, consăteană și fostă elevă a profesorului   Nicolae Simache, a lansat cartea „Ceasuri de istorie – N.I. Simache”, apărută recent, la Editura Ghepardul din București, cu o prefață scrisă de profesor Emanoil Toma, membru USR.

Elena Oprea este profesor de limba și literatura română, membru USR, autoarea volumelor de proză: „Flacăra Pământului”, „N.I. Simache – Stea călăuzitoare”, „N.I. Simache – comoara sacră a istoriei”, „Mărturisiri”, și a volumelor de poezii: „Tăcutele poeme”, „Ireversibil”, „Poeme”, „O lacrimă ce curge”, „Aș vrea”, „Vis și adevăr”.

Pentru Domnia Sa, Nicolae Simache este profesorul, mentorul, „steaua călăuzitoare”, părintele spiritual, pentru care manifestă un respect deosebit.     

A vorbit despre relația ei cu profesorul Simache, a menționat câteva din realizările acestuia și a citit din carte fragmentul care prezintă testamentul spiritual pe care i l-a încredințat  profesorul  său, aflat pe patul morții, cât și poezia proprie „Ceasuri”, dedicată Muzeului Ceasului din Ploiești și întemeietorului său.

Cartea s-a bucurat de aprecierile celor prezenți și, în mod deosebit, ale prefațatorului, profesorul Emanoil Toma, care a afirmat: „Ca și celelalte cărți publicate în memoria istoricului Nicolae Simache, cartea « Ceasuri de istorie – N.I. Simache» a doamnei Elena Oprea este o combinație plăcută între cercetare științifică, poezie, autoarea îmbinând cu talent descrieri ale documentării sale sau ale istoricului Nicolae Simache, cu amintiri colorate sentimental legate de satul natal sau de istoricul Nicolae Simache, creând un portret minuțios și relevant al preocupărilor spirituale ale celui din urmă”.

Scriitorul Constantin Voicu, membru al Societății Scriitorilor Dâmbovițeni, a apreciat contribuția autoarei la conturarea imaginii culturale și științifice a lui Nicolae Simache, abilitatea subtilă a acesteia de a descrie anumite spații muzeistice, spiritul documentaristic, filtrarea informațiilor cu afectivitate, creativitate și sensiblitate. A asemănat lansarea cărții cu o târnosire de biserică.

În semn de respect pentru contribuția avută de profesorul Nicolae Simache la dezvoltarea culturii și științei naționale și prahovene, una din ctitoriile sale – Muzeul Ceasului din Ploiești – o școală generală și o stradă îi poartă numele. Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova i-a dedicat o expoziție permanentă și una temporară, în fața Muzeului Ceasului, în Muzeul de Biologie Umană și în biblioteca lui Nichita Stănescu se află statuia acestuia, la intrarea în Muzeul „Casa Domnească” Brebu este expus portretul său.

Școala Gimnazială „Nicolae Simache” din Ploiești și-a adus și ea contribuția la realizarea acestui eveniment. Astfel, domnul director Gabriel Dragomirescu a prezentat un istoric al școlii, „o instituție în slujba comunității, care urmărește să descopere și să dezvolte la elevii săi atitudini și aptitudini pentru integrarea într-o societate europeană, democratică, în permanentă schimbare”. În Sala „Nichita Stănescu” a Bibliotecii Județene „Nicolae Iorga” elevi ai școlii au realizat o expoziție alcătuită din colaje, desene, fotografii care prezintă texte, copii de pe documente proprii, ce evidențiază  aspecte ale vieții și activității patronului spiritual al școlii lor. Sunt reproduse și aprecieri la adresa profesorului Nicolae Simache, exprimate de personalități românești, printre care se află și poetul Nichita Stănescu, fost elev al acestuia: „Profesorul meu de istorie, Nicolae Simache, un strălucit  și uriaș pedagog, care ne-a format pe toți în spiritul dragostei de țară, dar nu numai, ci și într-un spirit de înaltă curățenie morală, mi-a zis într-o zi, văzând că mă semnez peste tot cu numele din catalog Stănescu Hristea: «Mă, tu faci publicistică, Stănescu Hristea este un nume de soldat mort la Mărășești, n-o să te citescă nimeni. Te cheamă și Nichita, ia pune-l înainte, că se izbește aievea cu Stănescu și te ține minte toată lumea». Și-atunci am semnat Nichita, deși tatei nu i-a plăcut numele ăsta, că era după socru-său. Pe urmă, m-am obișnuit cu el și așa a rămas: Nichita Stănescu”.

Elevii de la Școala „Nicolae Simache” au adus în expoziție și un calendar creat de ei, în anul 2017, în care și-au exprimat respectul față de patronul școlii lor prin desene și catrene.

 Biblioteca Județeană „Nicolae Iorga” Ploiești a realizat o expoziție stradală în care pot fi vizualizate  informații despre Nichita Stănescu, muzeele înființate de acesta, cărțile care s-au scris despre el.  Un gând de recunoștință și un buchet imaginar de flori adresez și eu marelui om de cultură prahovean, Nicolae Simache, în calitate de beneficiar al realizărilor sale și de profesor pentru puțin timp la școala care îi poartă numele.

 

Elena Trifan / UZPR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *