◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro26.04.2024

„Gazeta Munteniei”, anul XX-XXI, nr. 384. „Unde nu este lege, acolo nu este libertate!”

Motto: „Drapelu-i mǎrturia izbȃnzilor trecute / Mȃndria cea de astǎzi și visul necurmat” (Victor Eftimiu)

 

A ieşit de sub tipar nr. 384 al publicaţiei regionale „Gazeta Munteniei”, periodic de informaţie social economică. Din cuprinsul acestei ediţii spicuim: Editorialul intitulat: Invidia în zilele noastre – semnat de directorul Florenţ Mocanu, precum şi articole referitoare la: Florenț Mocanu, director editor al ziarului regional Gazeta Munteniei”, premiat la Gala Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, Dâmbovița, Voinești: Sesiune științifică internă „Realizări și perspective în domeniul creării de soiuri de măr și păr rezistente la boli”, Societatea Agricolă Buzoești – Argeș: Culturi agricole mulţumitoare, Peste 500 de prahoveni din mediul rural au beneficiat gratuit de investigaţii medicale!, Buzău: Exercițiu tactic desfășurat de Detașamentul de Pompieri Râmnicu Sărat, Români care reușesc. Gala Premiilor UZPR – reper pentru performanța în comunicare, Ilfov: Educaţie financiară, în şcolile din judeţ, Giurgiu, Găujani: Fermierul Măroiu și-a construit un sistem propriu de irigare: Despre munca eroică a celor ce au desţelenit pământurile se pot scrie multe povestiri. Le-a fost oare ușor? Nu, nu le-a fost nicidecum ușor! Mulți și-au pierdut speranța, s-au înfricoșat și au făcut drum întors. Desigur, aceștia au fost puţini la număr. Au rămas oamenii căliţi, mândri și fericiți. Și au cu ce să se mândrească. Căci Măroiu Cosma, administrator al Cosmara SRL, localitatea Găujani, judeţul Giurgiu, este specialistul agricol care lucrează o suprafață de 2300 de hectare. Societatea Comercială Cosmara SRL  trăieşte pe picioarele ei și e dotată cu maşini şi utilaje agricole performante. Foloseşte semințe și pesticide de la firme de top. 

Astfel, față de anul 2021, societatea este pregătită pentru irigații. Ca să scape de povara cu seceta, fermierul Măroiu și-a construit un sistem propriu, modernizând modul de irigare prin dotatea cu 12 pivoți. Aceștia au capacitatea de a iriga şi acoperă o suprafață de 1000 de  hectare. Pe  această suprafață cultivă porumb (80 la sută din suprafaţă, adică 800 ha) și soia pe o suprafață de 200 de hectare.  Pentru cultura de porumb au fost obţinute producţii cuprinse între 13-14 tone/ha  și de calitate foarte bună (greutate hectolitrică de 75-76). Pentru cultura de soia s-a obţinut o producție relativ mică (tot în teren irigat) faţă de condițiile create, inclusiv irigații (2300 de kilograme la hectar). Din cele 200 de ha – 100 au fost neirigate, obţinându-se o producție de 1500 kg/ha. După cultura de grâu – Măroiu Cosma, fermierul îndrăgostit de  cultura de soia, în această vară, a cultivat în cultură dublă – 130 de hectare cu soia, în condiţii de irigare, obținând o producție de 2100 kg/ha. Măroiu Cosma ne-a vorbit, printre altele, despre culturile de toamnă, respectiv rapiță și grâu, acestea nefiind irigate. Anul acesta s-a închis cu o producție de 4500 kg/ha la rapiță și s-a obţinut o producție de grâu de 6500 kg/ha, Teleorman: Alimentare cu apă în localitatea Poeni, Ialomița: Situația inspecțiilor fiscale și a sumelor stabilite suplimentar în luna septembrie 2022, Lansări de carte și medalie comemorativă la Muzeul Brăilei „Carol I”, Sumă forfetară pentru asigurarea transportului elevilor navetiști.

„Gazeta Munteniei” – ziarul tuturor muntenilor!

 

Florenţ Mocanu/UZPR

senior editor şi redactor şef al ziarului regional „Gazeta Munteniei”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *