◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro

Organizațiile media cer transparența investigației asupra jurnaliștilor finlandezi acuzați de dezvăluire de secrete de stat

Procesul care îi implică pe cei trei angajați ai Helsingin Sanomat acuzați de divulgare de secrete de stat sau de tentativă de divulgare trebuie să fie cât mai transparent posibil, au cerut Consiliul pentru Mass-media din Finlanda (JSN) și Asociația Editorilor (PTY).

Acuzațiile se referă la un articol publicat de Helsingin Sanomat în decembrie 2017, despre activitățile Centrului de Cercetare a Informațiilor din Finlanda, o unitate care desfășoară operațiuni de informații militare, scrie portalul yle.fi.

Articolul – care s-a bazat pe documente clasificate – urma să fie începutul unei serii de articole despre apărarea națională a Finlandei. Prin urmare, acuzațiile de tentativă de divulgare provin din articole care au fost planificate, dar nu și publicate.

JSN solicită o transparență deosebită în ceea ce privește motivele pentru care simpla luare în considerare a publicării unui articol sau pregătirea unui articol pentru publicare ar putea fi pedepsită, chiar dacă materialul de presă nu a fost publicat. „Toată munca jurnalistică până la publicarea finală a poveștii este pregătire, în care se poate decide și să nu se publice povestea. Prin urmare, decizia procurorului că un articol nepublicat ar fi o tentativă de infracțiune este ciudată din punctul de vedere al editorilor”, se arată în comunicatul asociației. Consiliul JSN a adăugat că este deosebit de îngrijorat de posibilitatea ca procesul să conducă la o restricționare a libertății de exprimare invocându-se preocupări de securitate națională și a adăugat că libertatea de exprimare este o parte esențială a unei societăți democratice funcționale.

În mod similar, Asociația Editorilor a declarat că libertatea presei – inclusiv acoperirea transparentă a procesului care îi vizează pe jurnaliștii acuzați – este o piatră de temelie a unei societăți deschise.

(R.I.)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *