◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro26.04.2024

Argeș: Sărbătoarea Călușului, de Rusalii

În localitatea Hârsești, din județul Argeș, va avea loc, la acest sfârșit de săptămână, Sărbătoarea Călușului, de Rusalii. Manifestarea tradițională de pe Valea râului Cotmeana este una de tradiție și se păstrează din generație în generație.
Astfel, și anul acesta, în Duminica Moșilor, gospodarii din mai multe comunități, precum Hârsești, Bârla, Stolnici, Costești, Lunca Corbului, dar și din județele vecine – Olt, Teleorman sau Giurgiu – deschid larg porțile caselor și îi așteaptă pe vajnicii călușari, împreună cu fiii și oaspeții, acasă, în vatra satului din zona de sud a României.
Comuna Hârsești este gazda, astfel că duminică, 12 iunie, după orele prânzului și după slujba de Rusalii, aici are loc tradiționala și mult-așteptata sărbătoarea a călușului, dar și Ziua comunei.
Primarul localității, Ionel Moloiu, spune că „sărbătoarea și tradițiile din zonă sunt vechi de sute de ani, dovadă fiind și faptul că anul acesta comuna Hârsești împlinește 398 de ani de la prima atestare documentară, însă rădăcinile așezării sunt mult mai adânci”.
„Noi organizăm această manifestare de peste 10 ani și vrem să readucem în atenția tinerilor dansul călușeresc și tradiția de Rusalii, însă călușul, acest dans ancestral, se joacă pe meleagurile noastre de pe vremea dacilor”, ne-a precizat prof. Loredana Costache, directorul Căminului Cultural din localitate.
Manifestările de la Hârsești încep cu decernarea Diplomelor de longevitate și fidelitate în căsnicie cetățenilor din comunitate care au împlinit 50 de ani sau mai mulți de căsnicie, apoi continuă cu spectacole folclorice, din care nu lipsește dansul călușarilor. Participă ansambluri și formații artistice de dansuri și călușari din mai multe județe ale țării. Amintim aici: Mioveni, Stâlpeni, Bârla, Popești, Boteni, Lunca Corbului, Stolnici, toate din Argeș, dar și din Colonești, Optași și Corbu, jud. Olt. Nu va lipsi ansamblul din localitatea gazdă, cel de dansuri populare „Doruri de câmpie”, precum și Formația de călușari și Grupul folcloric „Dorulețul de câmpie”, de la Căminul Cultural Hârsești. Instructor și coregraf Loredana Costache.
De asemenea, vor mai evolua soliști consacrați și formații de muzică populară din țară, precum rapsodul popular Nae Dulescu, în recital la fluier și caval, tinerii artiști Antonia Enache, din Stolnici, și Iulian Ghiță, din Bârla, ambii la vioară, precum și interpreții Școlii Populare de Arte și Meserii din Pitești și Ansamblul folcloric „Dorul”. Invitată în spectacol va fi interpreta din Oltenia, Steliana Sima.
Manifestările se desfășoară pe o scenă special amenajată în aer liber și se vor încheia la ceas de seară, cu un foc de artificii.

Constantin PAŞOL / UZPR
foto: C. Pașol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *