◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro29.04.2024

Comitetul pentru Protecția Jurnaliștilor: reporterii din Europa lucrează în condiții tot mai dificile

Comitetul pentru Protecția Jurnaliștilor (CPJ) afirmă că că Uniunea Europeană trebuie să facă mai mult pentru a proteja lucrătorii media.

Potrivit organizației de apărare a drepturilor jurnaliștior, reporterii din Europa lucrează în condiții din ce în ce mai dificile și încercările de a-i reduce la tăcere au crescut.

Într-un studiu amplu, organizația cu sediul în SUA a declarat că, în timp ce Uniunea Europeană a inițiat legi pentru a sprijini libertatea presei de-a lungul anilor, progresul în găsirea de soluții durabile pentru combaterea amenințărilor la adresa jurnaliștilor din cadrul blocului comunitar a rămas lent. „Unele guverne au folosit pandemia de COVID-19 pentru a controla mass-media, inclusiv restricţionarea accesului jurnaliştilor şi reţinerea informaţiilor de interes public. Invadareia Ucrainei de către Rusia, în 2022, a pus la încercare capacitatea UE de a proteja siguranța jurnaliștilor”, se arată în raport.

Dacă pe de o parte în Indicele Mondial al Libertății Presei, nouă dintre primele 10 țări sunt în Europa, pe de altă parte, CPJ susține că mediul devine din ce în ce mai sumbru.

„Jurnalismul și jurnaliștii sunt mai amenințați ca niciodată. Dacă ne uităm la condițiile din Europa, intenția de a încerca să se reducă la tăcere jurnaliștii a crescut. De asemenea, am observat o creștere zilnică a hărțuirii online și a amenințărilor digitale împotriva jurnaliștilor, inclusiv amenințări din partea unor indivizi foarte bogați și puternici, care doresc să-i reducă la tăcere prin procese numite SLAPP, procese strategice împotriva participării publice”, a declarat Tom Gibson, reprezentantul CPJ pentru Europa, citat de Al Jazeera.

Unele guverne caută să controleze mass-media prin finanțarea acestora și să submineze jurnalismul independent, adaugă organizația, care cere UE să își îmbunătățească rolul de lider global în apărarea libertății presei.

În discursul său din 2021 privind starea Uniunii în Parlamentul European, Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, a subliniat că Europa are nevoie de o lege care să salveze libertatea presei. (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *