◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro27.04.2024

Escaladarea represiunilor politice la adresa societății civile din Venezuela

Ambasadorul venezuelan Mario Guillermo Massone în dialog cu Elena Chiriță, Reprezentanta UZPR pentru America Latină și Caraibe

Foto:Ambasador Mario Guillermo Massone, Reprezentant special al Venezuelei în România, numit de Guvernul legitim al Președintelui interimar Juán Guaidó

 E.Ch.: Domnule Ambasador, noi, Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România suntem îngrijorați de escaladarea represiunilor declanșate de regimul politic al lui Nicolas Maduro împotriva colegilor noștri de breaslă din Venezuela. Recent, am aflat și despre existența unui Ordin al Ministerului de Interne de la Caracas, o nouă măsură împotriva libertăților fundamentale ale societății civile. V-aș ruga să ne spuneți ce prevede acest Ordin? 

   M.G.M.: Ca Reprezentant guvernului democratic interimar, consider Ordinul Administrativ 001-2021, emis de  Ministerul Relațiilor Interne din Venezuela, ca fiind un atac la Drepturile Omului și la libertățile civile, deoarece acest Ordin prevede obligarea societății civile, inclusiv a mass-media și a organizațiilor neguvernamentale care apără Drepturile Omului, să se înregistreze la Oficiul Național împotriva Crimei  Organizate și Finanțării Terorismului, precum și obligația de a face cunoscute numele persoanelor care beneficiază de programele de ajutor umanitar.

  E.CH.: Acest Ordin constituie o nouă modalitate de incriminare a societății civile?

 M.G.M.: Da, acest Ordin constituie o nouă modalitate de incriminare a societății civile, în ansamblul său, prin intimidarea directorilor companiilor, dar și a organizațiilor neguvernamentale din Venezuela, punând astfel în pericol programele de asistență socială din Planul de Răspuns Umanitar al ONU, programe care ajută mai mult de 4.000.000 de persoane, într-un moment în care Venezuela suferă o criză umanitară complexă, o criză umanitară fără precedent în istoria Venezuelei. De aceea, folosesc acest prilej pentru a face cunoscut comunității internaționale că Ordinul 001.2021 este un act ilegal și imposibil de respectat, având în vedere obligația de confidențialitate specifică companiilor și ONG-urilor la nivel internațional. Acest act constituie o nouă încălcare a libertăților fundamentale, precum libertatea de asociere, libertatea de funcționare a companiilor și libertatea de expresie.

    De asemenea, acest Ordin constituie o violare a dreptului la apărarea Drepturilor Omului și împiedică îndeplinirea responsabilității de a acorda asistență și a proteja comunitățile cele mai nevoiașe și vulnerabile din Venezuela. Pentru aceste motive, printr-o declarație comună, peste 650 de organizații ale societății civile venezuelene s-au declarat împotriva  Ordinului 001.2021.

E.CH.: Domnule Ambasador, din presa internațională aflăm că jurnaliștii independenți din Venezuela sunt supuși zilnic amenințărilor și persecuției sistematice, pentru că vor  să informeze corect societatea venezueleană, precum și opinia publică internațională despre tragedia politică și económica, dar și, mai ales, despre fapte de corupție la cel mai înalt nivel, despre foametea din țara lor, numită cândva “El Dorado”. Un exemplu recent de atac la libertatea presei cred că este și Decizia Curții Supreme de Justiție care prevede plata sumei de 13,2 milioane de dolari de către proprietarii ziarului el Nacional pentru pubicarea unui articol, considerat  a fi o calomnie la adresa vice-președintelui partidului de guvernamânt, Diosdado Cabello. 

M.G.M.: Este evident că asemenea fapte reprezintă o nouă escaladare a violenței politice sistematice dintr-o listă lungă de acte similare de persecuție, cum ar fi închiderea presei și cenzura, într-o țară în care puterea politică este folosită pentru supunerea întregii societăți. Jurnaliștii români știu din istoria recentă a țării lor cum este să trăiești sub un regim care incriminează gândirea și exprimarea liberă, precum și pe cetățenii care gândesc diferit de liniile directoare ale ideologiei opresive. Ca Ambasador, Reprezentant al Guvernului legitim, sper că Venezuela va reuși să se întoarcă la democrație, la libertăți și la Statul de Drept, de aceea trebuie să rămânem vigilenți la ceea ce se întâmplă în Venezuela.   

E.CH.: Domnule Ambasador, vă mulțumesc pentru acest dialog.  

M.G.M.: Elena, eu îți mulțumesc, pentru că, datorită ție și Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, pot să fac cunoscută opiniei publice din România, situația dezastruoasă din Venezuela, consecință a politicilor criminale practicate de un guvern  dictatorial. Totodată, aș vrea să folosesc și acest prilej, pentru a mulțumi  UZPR pentru solidarizarea cu ziarul el Nacional, în această perioadă dificilă prin care trece mass-media venezueleană nesubordonată politic. De asemenea, în numele Guvernului legitim de la Caracas și al poporului venezuelean, îmi exprim recunoștința față de Guvernul de la București pentru sprijinul acordat în lupta pentru recucerirea democrației și libertății în Venezuela.  

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *