◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro30.04.2024

Un spectacol al iubirii pentru Brâncuși, în inima Parisului!

Duminică, 26 februarie 2023, cu binecuvântarea Înalt PreaSfințitului Iosif, Mitropolit al Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale și Meridionale și a Preotului Răzvan Ionescu, la Parohia Ortodoxă Română din Paris Sfânta Genoveva și Sf. Parascheva, în cripta St. Francois a Bisericii Saint Sulpice din inima Parisului, a avut loc un eveniment cultural-artistic, susținut de actrița și scriitoarea româno- canadiană Claudia Motea și de poeta-traducătoare Carmen Bobocescu.

În cadrul acestui eveniment de inimă și cultură românească, intitulat „ De Dragobete cu Brâncuși la Paris”, a fost lansată cartea „Brâncuși, dragostea mea!”, sub egida prestigioasei edituri Libris-Creator, care conține piesa de teatru scrisă de Claudia Motea, tradusă în 10 limbi de circulație internațională.

Concepută ca o suită de monologuri relatate de nouă femei celebre care au trecut prin viața marelui sculptor, inspirându-i o parte dintre cele mai cunoscute opere ale sale, piesa ne relevă aspecte inedite despre personalitatea și arta acestuia. Cartea este o declarație de dragoste din partea unei autentice fiice a Gorjului, pentru cel mai mare ambasador al artei românești, dar și pentru cititorii și spectatorii actriței Claudia Motea – o adevărată bijuterie literară care nu ar trebui să lipsească din biblioteca niciunui român iubitor de artă și literatură.

Piesa „Brâncuși, dragostea mea!”, în care Claudia Motea interpretează strălucit nouă personaje într-un singur spectacol, a fost deja pusă în scenă și a cunoscut un succes fulminant, în regia lui Beatrice Rancea, vocea lui Brâncuși fiind redată de timbrul inconfundabil al actorului Marius Bodochi.

Spectatorii prezenți la recitalul „De Dragobete…” au ascultat mai întâi o scurtă dizertație prezentată de Carmen Bobocescu despre Dragobete ca simbol al iubirii în tradiția populară românească, legătura dintre sărbătoarea Dragobetelui și cea a Sf. Ioan Botezătorul, importanța specială a lunii februarie pentru românii de pretutindeni, ca lună a iubirii și a aniversării lui Constantin Brâncuși.

Actrița Claudia Motea a fermecat publicul cu două monologuri adaptate din piesa sa – Mademoiselle Pogany și Maria Tănase – și a adus lacrimi de emoție în ochii acestuia atunci când a recitat două dintre cele mai frumoase poezii ale regretatului regizor Alecu Croitoru.

Poeta Carmen Bobocescu, o altă fiică a Gorjului după tată, a încântat la rândul ei spectatorii printr-o serie de poezii brâncușiene care omagiază opera și persoana lui Constantin Brâncuși: Masa Tăcerii, Poarta Sărutului, Muza Adormită.

Recitalul s-a încheiat cu recitarea în duet a celor mai frumoase versuri despre dragoste, scrise de Ap. Pavel în Epistola I către Corinteni, cap. 13, pe acordurile tulburătoare ale Baladei lui Ciprian Porumbescu.

A fost un eveniment emoționant, foarte apreciat de românii din Paris care au avut astfel ocazia să sărbătorească românește iubirea, teatrul și poezia, precum și pe cel care prin arta lui a unit România cu Franța pentru eternitate: sculptorul genial Constantin Brâncuși.

 Aducem calde mulțumiri Înalt PreaSfințitului Mitropolit Iosif, Preotului Răzvan Ionescu, editurii Creator- Libris și UZPR- Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România, care ne-au susținut în organizarea și prezentarea cu succes a acestui eveniment cultural deosebit.

 

     ***

Înainte și după spectacol, am vizitat mormântul lui Constantin Brâncuși din Cimitirul Montparnasse. I-am mulțumit sculptorului pentru moștenirea neprețuită pe care ne-a lăsat-o, am aprins câte o lumânare și ne-am rugat pentru sufletul lui nemuritor și i-am dăruit spre amintire un mărțișor și o cocardă tricoloră românească.

A la prochaine, Brâncuși, notre amour!

Carmen Bobocescu / UZPR

3 comentarii pentru “Un spectacol al iubirii pentru Brâncuși, în inima Parisului!

  1. Événement unic,superbe!
    Am avut sansa sa fiu prezent la lansarea cartii si sunt in acest moment mai bogat cu acesta carte in mica mea Bibliothèque !
    Multumiri si pretuire !

  2. Événement unic,superbe!
    Am avut sansa sa fiu prezent la lansarea cartii si sunt in acest moment mai bogat cu acesta carte in mica mea Bibliothèque !
    Multumiri si pretuire !

  3. Claudia Motea este omul ce duce spectacolul în toate colturile lumii pentru a fi cunoscută mai bine România, și oamenii valoroși pe care ii are și care au fost și rămân mereu în memoria noastră
    Felicitări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *