◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro30.04.2024

Îngrijirea copiilor. Diferențe enorme în alocările bugetare europene

Cel mai recent sondaj realizat de organizația de caritate Pregnant The Screwed arată că îngrijirea copiilor în Marea Britanie poate consuma până la 75% din veniturile părinților. În 2022, Regatul Unit a devenit cea mai scumpă țară pentru îngrijirea copiilor din lumea dezvoltată, ceea ce a determinat mii de oameni să protesteze în orașele din întreaga țară pentru că au ajuns să se împrumute ca să acopere aceste costuri.

În țările UE, până la 90% dintre copiii cu vârste cuprinse între trei și cinci ani și o treime dintre copiii cu vârsta sub trei ani merg la centre oficiale de îngrijire pentru cei mici. Cu toate acestea, costurile îngrijirii copiilor variază foarte mult pe continent. Costurile de îngrijire a copiilor variază de la mai puțin de 5% în Germania și Austria, unde părinții care locuiesc în capitale beneficiază chiar de îngrijirea publică gratuită a copiilor, până la aproape 52% din câștigurile medii în Regatul Unit, potrivit datelor OCDE.

În Țările de Jos, costurile pentru îngrijirea copilului sunt asigurate de către guvern, părinții cu venituri mici ajungând să plătească doar 5% din totalul necesar. Până în 2025, guvernul olandez plănuiește o schemă care ar acoperi 95% din cheltuielile de îngrijire a copiilor pentru toți părinții care lucrează.

În Germania, costul mediu anual al îngrijirii copiilor este de 1.310 de euro. Din 2013, micuții cu vârsta mai mare de 12 luni au dreptul legal la un loc în grădinițele numite Kitas prin municipalitatea locală, potrivit Euronews. Kitas percepe de obicei între 70 și 150 de euro pe lună, iar costul este apoi subvenționat de stat. (redacția UZPR)

Foto: Wikipedia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *