◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro25.05.2024

Cum va fi guvernată Gaza?

De la 1 noiembrie 2023, SUA şi Israelul au luat în considerare posibilitatea de a crea o forţă multinaţională, care să includă trupe americane, britanice şi franceze în Fâşia Gaza, în cazul în care forţele israeliene reuşesc să înlăture Hamas (https://cursdeguvernare.ro/forta-de-mentinere-a-pacii-sau-misiune-onu-in-fasia-gaza-solutii-post-conflict-israel-hamas.html).

 

Urgența unui plan pentru viitorul Fâșiei Gaza

Conversațiile au fost impulsionate de sentimentul de urgență al unui plan pentru viitorul Fâșiei Gaza, după ce a început și invazia la sol a armatei israeilene. Între opțiunile dezbătute se află și o forță de menținere a păcii după modelul celeia care supraveghează respectarea Tratatului de pace Egipt-Israel din 1979, iar o altă opțiune consideră că Gaza poate beneficia de supravegherea temporară a Națiunilor Unite. Unii oficiali americani consideră opțiunile de la începutul lui noiembrie 2023 premature sau improbabile.

Pe 31 octombrie 2023, secretarul de stat al SUA, Antony Blinken a făcut aluzie la această provocare, când a declarat unui grup al Senatului că SUA examinează o serie de opțiuni pentru viitorul Fâșiei Gaza: „Nu putem avea o revenire la status quo-ul cu Hamas, care conduce Gaza. De asemenea, nu putem avea – și israelienii încep ei înșiși cu această propunere – ca Israelul să conducă sau să controleze Gaza”, a declarat Blinken, care a călătorit apoi, pe 3 noiembrie 2023, în Israel.

Tot pe 31 octombrie 2023, purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al SUA, Adrienne Watson, a declarat că „trimiterea de trupe americane în Gaza ca parte a unei forțe de menținere a păcii nu este ceva care este luat în considerare sau este în discuție”. Oficialii israelieni au spus în mod repetat că nu intenționează să ocupe Gaza, dar au mai spus că o continuare a guvernării Hamas este inacceptabilă după atacul din 7 octombrie 2023, în care grupul a ucis 1.400 de israelieni și a luat ostatici peste 200 de oameni. Există, de asemenea, puține dovezi că Autoritatea Palestiniană, care guvernează Cisiordania, ar fi dispusă sau capabilă să preia Gaza. Hamas a fost desemnat grup terorist de SUA și Uniunea Europeană.

 

Soluția: un stat suveran palestinian

Toate opțiunile de mai sus reprezintă un pericol politic pentru președintele Joe Biden și pentru alte națiuni, inclusiv statele din Golf, dar și pentru Israel. Președintele SUA, Joe Biden crede că punerea în pericol chiar și a unui mic contingent de trupe americane s-ar putea dovedi riscantă din punct de vedere politic, administrația SUA nefiind dispusă să ia foarte ușor o astfel de decizie. De asemenea, nu este clar dacă statele arabe ar putea fi interesate să participe.

Joe Biden și alți oficiali americani spun că este necesar ca soluția finală să conțină un stat palestinian suveran, dar exact cum să se ajungă la acel rezultat nu este clar în discuțiile publice sau private.

Și Israelul spune că operațiunea sa militară ar putea dura mai multe luni de zile și va avea ca rezultat o zonă tampon în jurul Gazei. Potrivit persoanelor familiarizate cu problema, o opțiune ar fi ca supravegherea temporară a Fâșiei Gaza să fie asigurată de țări din regiune, susținute de trupe din SUA, Marea Britanie, Germania și Franța. În mod ideal, această misiune ar include și reprezentarea națiunilor arabe, precum Arabia Saudită sau Emiratele Arabe Unite.

 

Emilian M. Dobrescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *