◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro26.05.2024

Campanie (anonimă…) împotriva mass-media pro-occidentale din Serbia și Kosovo

La câteva zile după ce videoclipuri care vizează instituțiile media critice la adresa guvernului sârb au fost postate pe rețelele de socializare, o altă campanie video online anonimă a fost declanșată împotriva presei în limba sârbă care operează în Kosovo.

Asociaţia Independentă a Jurnaliştilor Sârbi a condamnat campania online care vizează mass-media în limba sârbă.

Videoclipurile anonime postate pe un canal Telegram au vizat site-urile de știri KosSev și Kosovo Online, posturile de radio Kontakt Plus și Kosovska Mitrovica și postul de televiziune TV Most, susținând că acestea sunt pro-NATO – o insultă intenționată.

Postările video au spus că instituțiile de presă „vorbesc în mod constant despre cum sunt obiective și cinstite, dar au susținut că au difuzat reclame NATO și KFOR, forțele NATO din Kosovo, de ani de zile”. Postările susțineau că scopul instituțiilor mass-media vizate a fost „de a fi recompensate financiar”. KosSev, de exemplu, a fost descris ca un mijloc de presă care „lucrează pentru guvernul de la Pristina și pentru NATO”.

Potrivit BalkanInsight, o serie separată de videoclipuri anonime a fost postată pe rețelele de vizând jurnaliștii de la N1, Nova și Danas, instituții media considerate critice la adresa guvernului sârb.

Un videoclip spunea că „intenția lor rea este de a distruge identitatea, cultura, tradiția și religia sârbă”.

Şefa Federaţiei Europene a Jurnaliştilor, Maja Sever, a cerut autorităţilor sârbe să condamne public atacurile asupra jurnaliştilor: „Trebuie să recunosc că atunci când am văzut aceste videoclipuri, am fost șocată. Nu pot să înțeleg cum ar putea cineva să facă așa ceva. Doar pentru că este făcut într-un mod semi-amator nu înseamnă că nu este foarte periculos”.

Raportul anual al Uniunii Europene privind drepturile omului și democrația punctează că în Serbia, „cazurile de amenințări și violență împotriva jurnaliştilor rămân o preocupare, iar mediul general pentru exercitarea libertății de exprimare fără obstacole trebuie consolidat în practică”. (redacția UZPR)

Foto: Pete Linforth/Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *