◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro28.04.2024

Victorie a presei de investigație într-un proces SLAPP, în Africa de Sud

O organizație de jurnalism de investigație din Africa de Sud a câștigat o luptă juridică împotriva unui puternic om de afaceri, într-un caz care a testat libertatea presei.

Centrului amaBhungane pentru jurnalism de investigație i s-a interzis anterior să folosească documente obținute de la o sursă în reportajele sale despre controversatul om de afaceri Zunaid Moti, care a susținut că au fost furate. Însă judecătorul de la Înalta Curte, Roland Sutherland, a anulat acel ordin, descriindu-l drept „un abuz al procesului de judecată”.

Organizația a desfășurat o anchetă aprofundată asupra magnatului, care a fost acuzat de afaceri fără scrupule, inclusiv cu președintele Emmerson Mnangagwa al statului vecin, Zimbabwe. Într-o serie de articole, amaBhungane a expus modul în care Moti și-a folosit legăturile cu elita politică din Zimbabwe pentru a-și asigura contracte miniere profitabile. „O dimensiune cheie a jurnalismului de investigație eficient este primirea de informații de la surse care doresc să rămână anonime”, a scris Sutherland. Judecătorul a subliniat că „în anumite limite… legea recunoaște oportunitatea protejării surselor”.

O mare parte a cazului s-a concentrat pe distincția între libertatea presei și protecția vieții private. „Suntem încântați de această justificare răsunătoare a jurnalismului de investigație și de rolul lui amaBhungane de a o urmări cu integritate și în interesul public”, a declarat redactorul-șef Sam Sole, citat de Voice of America.

Într-un interviu recent acordat AFP, Sole a subliniat presiunea financiară cu care se confruntă centrul, care se bazează pe donații, în apărarea împotriva cuiva „cu buzunare adânci”.

Centrul amaBhungane pentru Jurnalism de Investigație este o organizație nonprofit – finanțată de public și ONG-uri – care este specializată în investigarea corupției politice. (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *