◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro26.06.2024

Ungaria. Succese încă puțin vizibile

Băile termale de la Mako

Prin finalizarea unui nou compartiment de clădire, Makó a devenit cel mai atractiv oraş maghiar pentru cei care iubesc băile termale. Primarul orașului, Éva Erzsébet Farkas a spus că odată cu această investiţie, edificiul care găzduieşte băile termale a devenit complet şi întreg, aşa cum şi l-au imaginat pe vremuri arhitectul proprietar Imre Makovecz şi echipa sa. Astăzi, în orăşelul de la graniţa cu România există 14 clădiri publice proiectate de Imre Makovecz. Acest lucru face din Makó o aşezare importantă în regiunea turistică din zona de sud a Ungariei.

 

Ieșirea la Marea Adriatică

În vara anului 2019, Ungaria a anunţat că va construi un port în Trieste (Italia). Italia şi Ungaria au fi¬nalizat oficial acordul prin care Un¬garia a primit drepturi de concesiune asupra unei zone exclusive în port, încă din anul respectiv. În total, sta¬tul ungar a plătit Italiei 31 de mili¬oane de euro pentru concesionarea zonei pentru o perioadă de 60 de ani. Procesul de achiziţie a durat însă un an şi jumătate, documentele fiind finalizate de-abia la sfârşitul anului 2020.

În 2022, ministrul ungar al afacerilor externe şi comerţului Peter Szijjarto anunţa că un acord încheiat recent va permite în curând lansarea de investiţii preparatorii pentru ca firmele maghiare să poată folosi partea deţinută de Ungaria din portul Trieste pentru activităţile lor de export din anul 2026. Potrivit lui Szijjarto, conceptul de dezvoltare va duce la crearea unui port capabil să gestioneze 2,5 mili¬oa¬ne de bunuri pe an, atât pe cale ruti¬eră, cât şi ferată. Prin programul co¬mun de dezvoltare, Ungaria şi Italia intenţionează să facă din Trieste unul dintre cele mai importante porturi din Europa Centrală. Ungaria va dispune de o linie de coastă de 300 de metri, de 32 de hectare de teren în portul Trieste şi de contractul de concesiune pe 60 de ani.

La vremea încheierii acordurilor, s-a anunţat că se au în vedere investiţii în infrastructură de aproape 100 de milioane de euro. De dezvoltarea portului se va ocupa Adria Port, o companie maghiară de stat. Peter Tibor Garai, CEO al Adria Port, a subliniat că portul ar putea fi deschis pentru business în 2026. Dacă acest lucru va fi posibil rămâne de văzut.

 

Mere a devenit MyPrice

Este un magazin rusesc cu preţuri mici care a intrat pe piața ungară abia de la 1 aprilie 2024 și deja a anunțat că în 2025 va deschide 25 de magazine la Budapesta și în zonele limitrofe, iar în 2027, va avea deja 200 de magazine cu o cifră de afaceri de 700 de milioane de euro (cca 280 de miliarde de forinţi).

Aproximativ tot atâtea magazine are şi Lidl – care a avut nevoie de 15 ani pentru a ajunge la acest număr de magazine, iar veniturile din vânzări de 700 de milioane ar însemna a opta poziție ca mărime dintre lanțurile de retail care operează în Ungaria, pe baza datelor din 2022. Este vorba, deci, despre un concept foarte precis…

Înainte de a-și dezvolta rețeaua, Mere pare să fi rebrenduit: în locul lui se construiește brandul MyPrice, creat tot recent (https://www.stiripesurse.ro/rusia-si-a-trimis-calul-troian-in-europa-un-supermarket-rusesc-se-extinde-pe-continent-inclusiv_3287411.html, postat pe 10 aprilie 2024): modelul lor va fi cel siberian, despre care s-a discutat deja de multe ori în presa ungară, adică va funcționa la un nivel de cost extrem de mic, datorită bogatei oferte. Este important de menționat că lanțul deținut de Rusia nu este preocupat de sancțiunile occidentale și, inițial, nu va vinde nici un produs rusesc: în primul lor catalog cu reduceri, există, în schimb, somon leton, cârnați lituanieni și ulei de floarea soarelui polonez…

Ministrul Dezvoltării Economice din Ungaria, Márton Nagy, a vorbit despre apariția lanţului de magazine rusesc în cadrul unei conferințe de presă şi a reiterat că şi el a aflat despre asta doar din presă, și consideră că aspectele juridice și economice ale problemei ar trebui examinate în primă instanță.

 

Emilian M. Dobrescu, UZPR

Foto: Wikipedia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *