◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro26.06.2024

Debarcarea din Normandia

S-au împlinit pe 6 iunie a.c. 80 de ani de la un succes militar de excepție pentru Aliați în cel de-al Doilea Război Mondial. La mijlocul anului 1944, Anglia, SUA, Canada, Franța ajutate de aaproape toate statele Europei de nord au declanșat operațiunea cunoscută sub numele de Ziua Z, adică a avut loc Debarcarea din Normandia, unul dintre cele mai importante evenimente ale celui de-al doilea război mondial. Această operațiune militară a fost planificată și executată de forțele aliate, având ca obiectiv de a deschide un nou front în Europa de Vest și de a elibera teritoriile ocupate de Germania nazistă.

Debarcarea din Normandia rămâne până în zilele noastre cea mai mare operațiune amfibie din istorie, care a implicat participarea a aproape trei milioane de soldați, care au traversat Canalul Mânecii din Anglia în Normandia. Faza inițială a Operațiunii Overlord a purtat numele de cod Operațiunea Neptun. În faza inițială a invaziei, aliații au trebuit să pună ferm piciorul pe continent, obiectiv îndeplinit între 6  30 iunie 1944.

Debarcarea a fost precedată de o extensivă campanie de dezinformare și pregătiri logistice. A fost plănuită cu mult timp înainte de Roosevelt și Churchill. lÎn drum spre Teheran, unde aveau să se întâlnească cu Stalin la 28 noiembrie-1 decembrie 1943, cei doi fac o escală la Cairo. Acolo se discută mult referitor la Operațiunea Overlord și cad la înțelegere asupra omului care va avea comanda supremă a operațiunii : generalul Eisenhower. Acesta repurtase succese răsunătoare în Africa de Nord și în Italia meridională. Ike va comnda cele 35 de divizii ale Operațiunii Overlord: 15 divizii engleze și canadiene și 20 de divizii americane.

În prima fază a operațiunii , forțele terestre vor fi sub comanda lui Montgomery. Ceilalți doi adjuncți ai lui Ike vor fi  amiralul Ramsay pentru forțele maritime, pentru aviație mareșalul Leigh   Mallory, ambii englezi.

 În dimineața zilei de 6 iunie, trupele aliate, compuse în principal din soldați americani, britanici, canadieni și ai altor națiuni, au debarcat pe plajele din Normandia, împărțite în cinci sectoare: Utah, Omaha, Gold, Juno și Sword.

Nemții a fost luați cu totul prin surprindere, dar și-au revenit repede. Cu toate că operațiunea a întâmpinat rezistență puternică din partea trupelor germane și condiții dificile, debarcarea a fost un succes major.

Invazia din Normandia a început cu acțiunile aeropurtate ale trupelor de parașutiști și ale infanteriei transportate cu planoare și cu atacuri masive ale aviației, artileriei navale, din noaptea de 5/6 iunie. În dimineața zilei de 6 iunie a fost declanșată acțiunea amfibie de debarcare pe plajele Normandiei. Forțele destinate acțiunii au început deplasarea în Ziua Z din porturile de pe coastele sudice ale Angliei, cel mai important dintre ele fiind Portsmouth. Bătălia din Normandia a continuat pentru mai mult de două luni, trecând prin fazele de stabilire, extindere a capetelor de pod și mai apoi de eliberare a teritoriului Normandiei. Aceste acțiuni au dus la închiderea pungii de la Falaise și la eliberarea Parisului la sfârșitul luni august 1944.

Bătălia din Normandia a fost descrisă de Adolf Hitler astfel: „În răsărit, imensitatea spațiilor ne va… permite o pierdere de teritoriu… fără ca șansele de supraviețuire ale Germaniei să sufere o lovitură mortală. Nu același lucru se întâmplă în occident! Dacă inamicul va avea succes aici … vor urma consecințe de proporții uriașe în foarte scurt timp.” Ea a constituit și constituie un complex studiu de caz in teoria strategică. De-a lungul anilor, ea a fost îndelung cercetată de specialiști, numărul lucrărilor și studiilor publicate fiind impresionant. Reprezintă un model de artă militară, fiind minuțios organizată și exemplar desfășurată.

Locul și momentul atacului au luat prin surprindere armata germană care, în pofida eforturilor, n-a reușit să păstreze zidul Atlanticului. În capul de pod creat, în următoarele săptămâni, Aliații au debarcat aproape două milioane de oameni și au înaintat constant, eliberând o parte importantă a teritoriului francez. La 23 august 1944 a fost eliberat Parisul, iar la 18 septembrie 1944 s-a realizat joncțiunea cu gruparea de forțe care debarcase, la 15 august 1944, în sudul Franței.

Dar dincolo de semnificațiile militare incontestabile, ea a însemnat consolidarea valorilor comunității pluraliste transatlantice, proces demarat prin dezbaterile intelectuale din perioada anilor 30 și, apoi, concretizat prin semnarea Cartei Atlanticului, în august 1941. Se poate aprecia că debarcarea de pe coastele normande stă și la baza proiectului unității europene de astăzi, deoarece evoluțiile postbelice au condus la o cooperare intensă în plan politico-militar a națiunilor din vestul continentului, depășindu-se astfel eternele fricțiuni, echilibrele de putere și dilemele de securitate.

Debarcarea din Normandia a marcat începutul sfârșitului pentru Germania nazistă în Europa. Ea a deschis calea pentru eliberarea Franței și a facilitat avansul trupelor aliate către Germania, contribuind decisiv la înfrângerea Axei în Europa.

Ziua Z rămâne un moment de importanță crucială în istoria modernă, simbolizând curajul și sacrificiul soldaților care au luptat pentru libertate și pentru înfrângerea tiraniei în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

 

Ileana Mateescu

Foto: Wikipedia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *