◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro29.04.2024

Aplicație pentru jurnaliștii din Zimbabwe aflați în situații de risc

O nouă aplicație îi ajută pe jurnaliștii din Zimbabwe să rămână în siguranță în mediile în care sunt expuși riscului. Creat de Institutul Media din Africa de Sud (MISA), instrumentul acționează ca un buton de panică și este văzut ca o resursă important, relatează Voice of America.
Nomilo Simanje, de la MISA Zimbabwe, punctează faptul că „în lumina unor tendințe care au crescut efectiv în perioadele electorale, MISA Zimbabwe a lansat acest buton de alertă, foarte util pentru alegerile generale care vor avea loc anul viitor și, de asemenea, în scopul raportării oricărei violențe media și a solicitării de asistență în cazul oricărei încălcări în mass-media”.
Jurnaliștii aflați în primejdie pot apăsa pe o pictogramă „Trigger” din aplicație, care alertează imediat MISA și persoanele cheie de contact cu privire la urgență și la locația persoanei.
Blessed Mhlanga, un jurnalist al grupului de știri Alpha Media Holdings, care a fost arestat la începutul lunii mai, s-a înscris deja pentru aplicație: „Am fost arestat în timp ce prezentam alegerile din Chitungwiza. A fost un răspuns uimitor din partea MISA Zimbabwe și Zimbabwe Lawyers for Human Rights, în principal pentru că atunci când am fost reținut, au fost niște jurnalişti care au făcut apeluri și am reușit să obținem răspunsuri rapide”.
Când președintele Emmerson Mnangagwa a preluat conducerea țării, în 2017, a promis că va îmbunătăți peisajul media din Zimbabwe. Dar organizația Reporteri fără frontiere afirmă că nivelurile de violență împotriva jurnaliştilor „rămân alarmant de ridicate” în Zimbabwe, iar legi dure sunt încă în vigoare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *