◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro27.04.2024

UNESCO a lansat noul ghid privind combatererea discursului instigator la ură prin educație

Cum poate educația să contribuie la abordarea discursului instigator la ură la nivel global? Această întrebare a fost punctul central al lansării globale a noului ghid privind abordarea discursului instigator la ură prin educație, care a fost elaborat în comun de UNESCO și Oficiul Națiunilor Unite pentru Prevenirea Genocidului și Responsabilitatea de a Proteja (UNOSAPG).

Evenimentul a avut loc la Universitatea pentru Pace din San Jose, Costa Rica, cu reprezentanți ai ONU, miniștri ai Educației din șase țări, oficiali guvernamentali și experți de renume mondial care au participat atât online, cât și în persoană.

Noul ghid este primul instrument axat în întregime pe educație pentru factorii de decizie și părțile interesate cheie din domeniul educației, pentru a se asigura că discursul instigator la ură, online și offline, este abordat și contracarat în mod eficient în și în afara clasei. „Suntem conștienți de răul cauzat de discursul instigator la ură și recunoaștem pericolul acestuia. De aceea, UNESCO se angajează să promoveze înțelegerea discursului instigator la ură prin dezvoltarea de programe educaționale care abordează cauzele fundamentale ale acestuia și contracarează manifestările sale, atât online, cât și offline”, a declarat Stefania Giannini, director general adjunct pentru educație al UNESCO.

 

Depistarea semnelor de avertizare timpurie

Prevalența discursului instigator la ură online și offline este o preocupare tot mai mare la nivel mondial. Aceasta amenință coeziunea socială și bunăstarea indivizilor și comunităților, alimentând discriminarea, intoleranța și chiar violența. În acest context, educația este crucială în creșterea gradului de conștientizare, promovarea dialogului și prevenirea răspândirii discursului instigator la ură. Echipând oamenii cu cunoștințele, abilitățile și valorile pentru a promova respectul, toleranța și înțelegerea, educația poate contribui la crearea unei societăți mai pașnice și mai incluzive. „Este important să ne asigurăm că învățăm din istorie, inclusiv în programele de învățământ, despre crimele și atrocitățile din trecut și despre semnele de avertizare timpurie, cum ar fi discursurile instigatoare la ură care au dus la comiterea acestora”, a declarat Alice Wairimu Nderitu, consilier special al Națiunilor Unite pentru prevenirea genocidului, potrivit unesco.org.

Costa Rica, țara gazdă a evenimentului, și-a împărtășit experiența în adoptarea unui cadru politic și a unei foi de parcurs pentru a face față discursului instigator la ură la toate nivelurile de educație. Sub conducerea ONU și în cooperare cu sectorul privat și mediul academic, în anii precedenți, țara a inițiat un studiu masiv asupra prevalenței discursului instigator la ură în rețelele sociale din Costa Rica, care a relevat o creștere alarmantă a conversațiilor cu elemente de ură. Aceste constatări au stat la baza Planului împotriva discursului instigator la ură și a discriminării, lansat în iulie 2021, care se concentrează pe cercetări ulterioare, campanii de conștientizare și crearea unui Observator național – primul de acest fel privind discursul instigator la ură, gestionat de sistemul ONU și Universitatea din Costa Rica.

La eveniment, miniștrii Educației și oficiali guvernamentali din Argentina, Ecuador, Franța, Maroc, Spania și Portugalia și-au prezentat, de asemenea, politicile și abordările pentru combaterea urii și discriminării prin educație. Aceștia și-au exprimat angajamentul politic neclintit de a acorda prioritate luptei împotriva discursului instigator la ură. (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *