◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro26.04.2024

Polonezii și înțelegerea superioară a istoriei trăite

Polonia este cu doar câteva poziții mai sus decât România în clasamentul mondial al venitului pe cap de locuitor, dar peste 77% dintre polonezi au fost implicați în ajutorarea refugiaților din Ucraina, scop în care au cheltuit aproximativ 9-10 miliarde de zloți (1,93-2,14 miliarde de euro) din propriile buzunare, arată un studiu realizat de Institutul Economic Polonez. La nivel de politică internă, partidele poloneze au vederi opuse, se contrazic și nu sunt de acord unele cu altele aproape niciodată, dar când vine vorba despre atitudinea față de Ucraina, care suportă o agresiune militară, consensul este deplin. Nicio țară nu sprijină efortul de război ucrainean cu mai multă pasiune decât Polonia și nicio țară nu adăpostește mai mulți refugiați ucraineni. Relațiile ucraineano-polone nu au fost niciodată mai bune. De ce este comportamentul Poloniei – nu doar la nivel de politică a statului, ci și la nivelul cetățenilor săi – remarcabil? Pentru că polonezii au trecut cu empatie, cu demnitate și omenie peste diferențe istorice majore și dureroase cu Ucraina.

Cu doar câteva generații în urmă, au existat lupte acerbe între polonezi și ucraineni în zonele de graniță, pe ruinele imperiilor europene. Violențele, care au durat o mare parte din prima jumătate a secolului al XX-lea, au inclus deportări și crime. A fost o vreme când interesele naționale ucrainene și poloneze păreau incompatibile. În anul 2000, Ucraina „era încă una dintre națiunile cele mai antipatizate de polonezi, care nu puteau uita uciderea în masă a sătenilor polonezi în Volinia în 1943 și în Galiția de Est în 1944, care a costat viețile a 70.000-100.000 de oameni”, scrie The Guardian. Făptuitorii au fost partizani ucraineni naționaliști, membri ai armatei insurgente ucrainene. Ucrainenii, la rândul lor, au nemulțumiri istorice. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, rezistența poloneză a ucis câteva sute de lideri ai comunității ucrainene din regiunea Chełm drept răzbunare pentru masacrele din Volinia.

Deși părea puțin probabil ca aceste două state să-și dezvolte relațiile după căderea fostei URSS și a comunismului, în 1991, Polonia a fost în fruntea sprijinului pentru Ucraina și era prima țară care recunoștea independența Ucrainei. În 2012, Polonia și Ucraina au fost gazde comune ale campionatului european de fotbal UEFA. În ultimii 30 de ani, aproximativ 1,5 milioane de ucraineni au migrat în Polonia. Iar „24 februarie ne-a forțat să vedem că avem un inamic comun. Istoria noastră comună este o dificilă, cu traume și stereotipuri. Este o provocare uriașă să regândim cine suntem și cum percepem lumea… Ceea ce este dătător de speranță este că oamenii au dovedit că pot face asta”, spune profesorul Tomasz Pudłocki, de la Institutul de Istorie de la Universitatea Jagiellonian, din Cracovia.

Pe de o parte, problemele istorice dintre cele două națiuni sunt încă nerezolvate și au rămas încărcate emoțional. Pe de altă parte, la momentul de cumpănă 24 februarie 2022, cât și ulterior, polonezii au pus la dispoziție totul, de la casele proprii la banii din buzunare, pentru ucraineni…

 

Roxana Istudor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *