◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro26.04.2024

Utilizarea programului-spion Pegasus, care a țintit inclusiv jurnaliști, anchetată de Parlamentul European

Lansarea unui comitet care să investigheze utilizarea programelor spion Pegasus în UE a fost aprobată și este de așteptat să intre în acțiune în perioada imediat următoare, anunță EURACTIV.
Conferința președinților Parlamentului – un grup format din președintele legislativului, Roberta Metsola, și șefii fiecăruia dintre grupurile sale politice – a fost de acord cu înființarea unei comisii de anchetă pe această temă înainte de votul în sesiunea plenară de la Strasbourg, în care parlamentarii vor confirma lansarea și mandatul organismului.
Comisia urmează să analizeze achiziționarea și desfășurarea tehnologiei controversate și acuzațiile conform cărora a fost folosită de guverne din UE – Polonia și Ungaria – pentru a sparge telefoanele criticilor, jurnaliștilor și politicienilor. Formată din 38 de membri, comisia va examina timp de 12 luni prezența tehnologiei în Europa. „În loc să folosească tehnologia modernă împotriva opoziției, jurnaliștilor și avocaților, guvernele statelor membre UE ar trebui să construiască încredere și să implice toți actorii”, argumentează europarlamentarul polonez Róża Thun.
O investigație efectuată de un consorțiu de instituții media anul trecut a dezvăluit modul în care programul spyware a fost folosit pentru a viza personalități importante, inclusiv pe președintele francez Emmanuel Macron și pe cel al Consiliului Europei, Charles Michel. Investigația a constatat că tehnologia a fost utilizată pe scară largă de guvernele din întreaga lume, folosită pentru a prelua controlul și a oferi o fereastră către dispozitivele țintelor de la politicieni și diplomați până la avocați, jurnaliști și activiști.
Înființarea unei astfel de comisii de anchetă este un eveniment rar. Grupul Renew al Parlamentului a propus pentru prima dată o investigație în septembrie 2021, dar nu a reușit să obțină sprijinul necesar. Dar după apariția unor informații suplimentare despre amploarea utilizării programului spion în Europa, inițiativa a câștigat sprijin și lansarea a fost confirmată.
Guvernul polonez a recunoscut că a cumpărat software-ul, dar a contestat afirmațiile conform cărora ar fi fost folosit pentru a se infiltra în telefoanele criticilor. O comisie lansată de Senatul țării, dar boicotată de partidul de guvernământ Lege și Justiție (PiS), a constatat că programul spion a fost cumpărat de Biroul Anticorupție din Polonia în 2017; senatorii plănuiesc acum să elaboreze o lege care să reglementeze utilizarea tehnologiei de supraveghere.
Ungaria, singura țară din UE listată ca client al NSO Group, a recunoscut achiziționarea tehnologiei, dar neagă, în mod similar, că a fost folosită în mod rău intenționat. O investigație a Autorității Naționale pentru Protecția Datelor și Libertatea Informației din țară a concluzionat că toate cazurile de utilizare a acestuia erau „justificate din punct de vedere legal și în interesul securității naționale”. Potrivit investigației inițiale, jurnaliștii și proprietarii organizațiilor media se numărau printre cei vizați de programele spion de către guvernul lui Viktor Orbán. Uniunea Maghiară pentru Libertăți Civile a anunțat că intentează un proces împotriva guvernului și a Grupului NSO, în numele jurnaliştilor ale căror dispozitive au fost compromise.
În timp ce Polonia și Ungaria au fost cele mai proeminente cazuri de utilizare a tehnologiei în UE, europarlamentarul olandez Sophie in ’t Veld a remarcat că este posibil ca Pegasus să fi fost folosit și în alte țări. Ca atare, potrivit oficialului european, domeniul de aplicare al proiectului de mandat al investigației este supus revizuirii și extinderii dacă noi informații ies la lumină pe măsură ce comitetul avansează. Ea a menționat, de asemenea, că vor fi acoperite mai multe linii de anchetă, inclusiv încălcările protecției datelor, dreptul la viață privată, legea electorală europeană și tratatele fundamentale ale UE.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *