◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro30.04.2024

Raport OMS. Inechitățile sanitare scurtează și cu două decenii durata de viață a persoanelor cu dizabilități

Un nou raport al Organizației Mondiale a Sănătății arată un risc mai mare de deces prematur și de îmbolnăvire în rândul multor persoane cu dizabilități.

Raportul global privind echitatea în sănătate pentru persoanele cu dizabilități arată că, din cauza inechităților sistemice și persistente în materie de sănătate, multe persoane cu dizabilități se confruntă cu riscul de a muri mult mai devreme chiar și cu 20 de ani mai devreme decât persoanele fără dizabilități. Potrivit who.int, aceste persoane au un risc crescut de a dezvolta afecțiuni cronice, cu până la dublu risc de astm, depresie, diabet, obezitate, boli bucale și accident vascular cerebral. Multe dintre diferențele în ceea ce privește rezultatele sănătății nu pot fi explicate prin starea de sănătate sau deteriorarea de bază, ci prin factori evitabili, inechitabili și injuști.

Raportul arată că numărul persoanelor cu dizabilități semnificative din întreaga lume a crescut la 1,3 miliarde (sau 1 din 6 persoane). Acest număr întărește importanța realizării unei participări depline și efective a persoanelor cu dizabilități în toate aspectele societății și încorporării principiilor incluziunii, accesibilității și nediscriminării în sectorul sănătății.

Raportul subliniază necesitatea unei acțiuni urgente pentru a aborda inechitățile vaste în sănătate cauzate de factori injusti și inechitabili din cadrul sistemelor de sănătate. Acești factori explică multe dintre diferențele în ceea ce privește rezultatele sănătății între persoanele cu și fără dizabilități: atitudini negative ale furnizorilor de servicii medicale, informații de sănătate în formate care nu pot fi înțelese, sau dificultăți de acces la un centru de sănătate din cauza mediului fizic, lipsei de transport sau barierelor financiare. „ Acest raport pune în lumină inechitățile cu care se confruntă persoanele cu dizabilități în încercarea de a avea acces la îngrijirea de care au nevoie. Sistemele de sănătate ar trebui să atenueze provocările cu care se confruntă persoanele cu dizabilități, nu să le adauge”, a spus directorul general al OMS, dr. Tedros Ghebreyesus. (redacția UZPR)

foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *