◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro27.04.2024

Congresul Mondial 2023 al IPI. Jurnalismul viitorului este al implicării cetățenilor și construirii de comunități în jurul informațiilor

La recentul Congres Mondial 2023 al International Press Institute (IPI), jurnaliști de renume din toată lumea, inclusiv  Jazmín Acuña, co-fondator și director editorial la El Surtidor, Paraguay, sau Samantha Refilwe Pilane, co-fondatoare și producător de conținut la INK24 Media, Botswana, au abordat starea presei în fața nenumăratelor provocări la care este supusă și căile de a merge mai departe mai aproape de public.

Kulkarni a punctat faptul că „toate cercetările mele arată că oamenii au mare nevoie de jurnalism care să dea sens lumii pentru ei”.

Vorbitorii la eveniment au arătat că

o trecere de la știrile de ultimă oră către raportarea asupra sistemelor, contextului și consecințelor poate ajuta cititorii să simtă că există repere într-o lume haotică. Chiar și relatările despre probleme macro, cum ar fi corupția sau politica, cere concentrarea jurnaliștilor concentrați asupra impactului acestora în viața oamenilor obișnuiți.

„Oricine poate avea o audiență, dar este mult mai important să construim comunități în jurul informațiilor valoroase, care să poată acționa pe baza acestor informații”, a spus Acuña. De altfel, El Surtidor realizează acest lucru alocând în mod regulat spații în care membrii comunității se pot implica alături de membrii redacției, ceea ce combate polarizarea, potrivit ipi.media.

În Botswana, echipa de la InkMedia dezvoltă un proiect cu coduri QR instalate în locuri în care oamenii se adună – stații de autobuz, universități etc. În timp ce așteaptă, cetățenii pot scana codul și vizualizează un videoclip din redacție. „Implicarea activă a comunității aduce beneficii în ambele direcții, nu numai prin demonstrarea valorii pozitive a jurnalismului pentru potențialii cititori, ci și prin faptul că permite publicului să adauge la această valoare”, consideră Pilane.

Și implicarea comunităților trecute cu vederea este importantă pentru îndeplinirea rolului jurnalismului ca pilon al democrației, dar, în loc să fie un „extra”, poate fi încorporată în modelul de afaceri. Atât pentru InkMedia, cât și pentru El Surtidor, implicarea a devenit o superputere – ambele organizații lucrează pentru clienți externi la realizarea de documentare și, respectiv, strategii pentru a ajunge la publicul tânăr. (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *