◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro26.04.2024

Ecourile unui Concurs Național în cetatea Tomisului

La manifestarea „Basarabia – lacrimă de dor”, desfășurată la 3 martie în Muzeul de Istorie și Arheologie din Constanța, doamna Anastasia Dumitru, Doctor în Filologie, mi-a dăruit volumul „Vocația mărturisirii. Încolțirea Basarabiei”, al cărui autor este,  amintindu-mi și demonstrându-mi cu sfială semnătura mea pe volumul „Limba română este Patria mea”, pe care l-am lansat și transmis în anul 2013 laureaților Concursului Național cu același generic „Limba Română e Patria mea”.

Am organizat concursul, în calitate de coordonator al Departamentului Înaltului Reprezentant pentru Republica Moldova, împreună cu Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România, salutând astfel adoptarea de către Parlamentul României a Legii 53/2013, care prevede marcarea zilei de 31 August drept Ziua Limbii Române de către românii de pretutindeni.

Anastasia Dumitru, laureat al acelui concurs, a fost distinsă cu Premiul II, pentru proză.

Deși remarcasem lucrarea Anastasiei Dumitru „Sărbătoarea limbii române” și o inclusesem în volum la începutul capitolului Proză, prevestind un viitor frumos autoarei, nu m-am așteptat că după 10 ani voi întâlni la Constanța o distinsă profesoară care se va prezenta: „Sunt Anastasia Dumitru, premiantă a Concursului Național Limba Română este Patria Mea, pe care l-ați organizat în 2013. Iată semnătura dvs…”.

Cât de dătătoare de speranță sunt astfel de ecouri!

În drum spre București, am reușit să răsfoiesc volumul distinsei profesoare, urmând să-l citesc cu multă recunoștință, la rândul meu.

Respect și recunoștință, doamnă Anastasia Dumitru, mi-ați oferit cel mai de preț dar în acest început de primăvară.

 

***

Orientarea potențialului  românesc  generator de valori în slujba Țării și umanității

 

La acest început de primăvară, pe care ni-l dorim cu toții unul sub semnul păcii și renașterii, mă bucur să dăm start aici, la Constanța, odată cu Mărțișorul, simbolul dragostei și speranței, lunii Basarabiei, marcată în fiecare an în luna Martie în Romania, la inițiativa studenților români basarabeni.

Aceste manifestări se desfășoară drept omagiu adus membrilor Sfatului Țării din Basarabia, care, la 27 martie 1917, au adoptat Istorica Hotărâre de Unire cu Țara Mamă – România, declanșând astfel procesul de unificare care s-a încununat cu Unirea de la 1 Decembrie 1918, de la Alba Iulia.

Cinstim astfel memoria membrilor Sfatului Țării de la Chișinău, a Reginei Maria și a Regelui Ferdinand, a marilor oameni de stat Iuliu Maniu, Ion Mihalache, a episcopului  Iuliu Hossu, a Brătienilor, a tuturor celor care s-au angajat în slujba interesului național!

La toate acestea s-a mai adăugat jertfa eroilor din războiul de pe Nistru, declanșat la 2 martie 1992, împotriva independenței și suveranității tânărului stat R. Moldova, desprins de URSS. Avem încă multe de recuperat din lecțiile istoriei și modelul înaintașilor noștri!

Acum, după ce odată cu Podul de flori și deschiderea către Țară care au avut loc pentru românii din Moldova de răsărit, urmare a evoluțiilor din acel spațiu istoric românesc, mii de tineri au devenit studenți ai instituțiilor de învățământ din România, având acces la cunoașterea istoriei adevărate și angajându-se activ, în consecință, la promovarea cunoașterii adevărului istoric.

Printre ei, am bucuria să vi-l prezint pe tânărul avocat Iulian Rusanovschi, absolvent al Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași și al Institutului Diplomatic de la București, care de mai mulți ani scoate la suprafața monumentele Basarabiei furate.

Vernisajul acestei expoziții, care a fost prezentată în Muzeul de Istorie de la Alba Iulia, a Muzeul Suțu, km 0 al Municipiului București, în Casa Artelor de la Galați și la Primăria Râmnicu Sărat, cât și alte acțiuni pe care le-am organizat, precum „Podul de carte”, „Chișinău și București – două inimi românești”, „Cu drag de Mărțișor”, “ În oglinda clipelor”, “ Născuți în limba română”, „Limba română este Patria mea”, „Cartea care ne unește, din Basarabia cu drag”, „La izvoarele limbii române” , „Taina care mă apără”, „Creștini în Europa”, „Identitate culturală – patrimoniu european” sunt acțiuni prin care reafirmăm constant că întreaga națiune română este angajată în edificarea unui nou sistem de valori, cel european, hotărâtă ca în parteneriat strategic cu SUA, sub  protecția NATO, să-și orienteze potențialul generator de valori în slujba Țării și a umanității.

Vibrațiile sufletelor marilor creatori necesită a fi împărtășite și trăite pentru a reuși împreună să ne ridicăm din durere și suferință.

Tânguirea din muzica compozitorului Eugen Doga, versurile lui Grigore Vieru „Din Basarabia vă scriu, dulci frați de dincolo de Prut, vă scriu cum pot și prea târziu, Mi-i dor de voi și vă sărut….” sau ale lui Dumitru Matcovschi, „Basarabie, Basarabie, trecută prin foc și prin sabie/ Furată, trădată mereu/ Ești floare de dor Basarabie/ Ești lacrima neamului meu” sau Nicolae Dabija „Doru-mi-i de dvs., ca unui zid de o fereastră”, alături de afirmațiile sfinților călugări „Acolo, în Basarabia e Golgota neamului românesc”  sunt doar unele din stările ce necesită a fi pătrunse și înțelese.

Exprimând  recunoștință domnului Eugen Tiron pentru inițiativă, domnului Director Aurel Mototolea și doamnei Doctor în istorie Delia Cornea pentru găzduire, mulțumesc partenerilor pentru angajare și participare în acest proces, urând tuturor puterea primăverii de a învinge și renaște!

 

Amb. Iuliana Gorea Costin,

membru al Consiliului Director al UZPR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *