◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro27.04.2024

Modificarea Legii penale din Zimbabwe, considerată o unealtă de reducere la tăcere a jurnaliștilor

Comitetul pentruProtecția Jurnaliștilor (CPJ) îi cere președintelui statului Zimbabwe, Emmerson Mnangagwa, să nu promulge legea de modificare a Legii Penale, deoarece amenință grav drepturile la libertatea de exprimare și libertatea presei în țară.

La 7 iunie, camera superioară a Parlamentului din Zimbabwe a aprobat proiectul de lege, denumit în mod obișnuit „Legea Patriotului”, în urma aprobării de către camera inferioară. Președintele Mnangagwa este așteptat să semneze proiectul de lege, despre care oponenții spun că incriminează criticile. Mai precis, proiectul de lege ar incrimina „lezarea intenționată a suveranității și interesului național” – aceasta ar include orice întâlnire sau comunicare între un cetățean sau rezident permanent din Zimbabwe și guvernele străine sau agenții acestora, iar pedeapsa ar putea ajunge la 20 de ani de închisoare.

Njabulo Ncube, directorul Forumului Național al Editorilor din Zimbabwe (ZINEF), a declarat pentru CPJ că se teme că jurnaliştii ar putea risca arestarea sau închisoarea pentru întâlnirea cu misiunile străine trimise să observe și să monitorizeze alegerile generale din 23 august.

„Președintele Zimbabwean, Emmerson Mnangagwa, nu trebuie să semneze Legea Patriotului și ar trebui să se concentreze în schimb pe asigurarea unui mediu sigur pentru alegeri libere și corecte, care vor avea loc în august. Jurnaliştii trebuie să aibă dreptul de a relata liber şi de a se întâlni cu oricine aleg, inclusiv diplomaţi străini, fără a risca închisoarea pentru că un funcţionar guvernamental ar considera astfel de discuţii nepatriotice sau subversive”, a declarat Angela Quintal, coordonatorul programului CPJ pentru Africa.

Ministrul Informației, Monica Mutsvangwa, a declarat pentru CPJ că proiectul de lege nu incriminează munca jurnaliștilor în Zimbabwe, ci interzice întâlnirile cu guverne străine și agenții acestora care au „intenția de a leza suveranitatea și interesul național al țării”: „De aceea, îi îndemn pe membrii publicului și în special pe jurnalişti să caute în prealabil cunoştinţe complete despre întâlnirile la care intenţionează să participe, astfel încât să nu se găsească de partea greşită a legii”.

Dumisani Muleya, redactorul director al site-ului privat NewsHawks, a declarat pentru CPJ că el crede că proiectul de lege are drept scop reducerea la tăcere a cetățenilor și jurnaliştilor. (redacția UZPR)

Foto: Terren Hurst/Unsplash

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *