◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro29.04.2024

Expoziție-eveniment, în parteneriat cu UZPR. „Mircea Carp. Un secol în serviciul libertății”

La Muzeul Național de Istorie a României s-a deschis expoziția „Mircea Carp. Un secol în serviciul libertății”. Eveniment cu tușe inedite, expoziția vorbește publicului despre una dintre cele mai cunoscute personalități ale presei românești, adevărată efigie a rezistenței jurnalismului autohton deopotrivă în țară și peste hotare, omul care ani la rând a salutat publicul din România cu celebra expresie „Să auzim numai de bine!”.

Proiectul expozițional este organizat de Muzeul Național de Istorie a României împreună cu familia Carp, designerul și fotograful Octavian Bâlea, familia domnului colonel Gheorghe Cojocea, familia domnului colonel Ioan Mexi, Asociația RoMilitaria și Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România. Expoziția marchează aniversarea în acest an a unui secol de viață a unuia dintre oamenii de presă care au marcat o epocă.

Expoziția propune cunoașterea și redescoperirea unei personalități complexe, cunoscută în principal prin vocea sa și încrederea pe care o transmitea românilor în anii grei ai comunismului.

Mihai Carp: „Multă lume l-a admirat pentru obiectivitatea sa și pentru profesionalism”

Expoziția cuprinde obiecte, fotografii și documente rare, care prezintă viața și evoluția unui om cu un destin remarcabil și reprezentativ pentru generația din care a făcut parte. Publicul va avea șansa să descopere ,,o istorie în ramă’’ și să cunoască istorii despre aristocrația de odinioară, eroi din timpul Marelui Război, licee militare din perioada interbelică, acte de bravură din al Doilea Război Mondial, instaurarea comunismului, realitățile exilului, importanța radioului, libertatea presei și dragostea de patrie. „Sunt onorat să fiu la acest vernisaj, care este extraordinar nu numai pentru tatăl meu, ci și pentru o întreagă generație de români care au lucrat zi de zi, noapte de noapte, pentru interesul țării, pentru libertate, care au avut întotdeauna – și au – în gând binele României. Mircea Carp este un om cu o energie extraordinară la vârsta foarte demnă, de 100 de ani, pe care a împlinit-o la sfârșitul lunii ianuarie. Activitatea sa intelectuală, angajamentul și reziliența sunt de admirat și cred că multă lume l-a admirat pentru obiectivitatea sa, pentru profesionalism și îl apreciază și ca pe un om care întotdeauna a avut un punct de vedere, care și-a asumat responsabilități și ca pe un om care a rămas întotdeauna marcat de tradiții, de valorile familiei. Avem de învățat de la generația aceasta și de la astfel de oameni. Această expoziție, foarte frumoasă, explică viața tatălui meu, trecutul său, activitatea profesională”, a punctat Mihai Carp, fiul reputatului jurnalist. 

Ernest Oberlander-Târnoveanu, director general al MNIR: „Emisiunile lui Mircea Carp au fost pentru mine nu numai o școală, ci și speranță”

Vizitatorii vor putea admira, în cadrul expoziției, fotografii realizate de Octavian Bâlea în august 2022 și primăvara anului 2023, care îl înfățișează pe venerabilul om de presă, care a rămas același ascuțit observator al realității și un patriot autentic, desăvârșit. „Ceea ce se întâmplă astăzi este o bună dovadă că istoria este plină de surprize. Mulți ani, Mircea Carp era o voce pe care o ascultam seară de seară la Europa liberă și la Vocea Americii. Mărturisesc că n-aș fi crezut atunci, în anii 1970-1980, că voi apuca să văd într-o zi deschiderea unei expoziții dedicate unui om care binemerită pentru multe lucruri pe care le-a făcut pentru această țară, pentru ideea de libertate și pentru democrație. Viața lui Mircea Carp este o bună ilustrare a urcușurilor și coborâșurilor istoriei secolului al XX-lea și începutului secolului al XXI-lea. Radio Europa liberă și Vocea Americii au fost instrumente prin care lumea liberă și democratică s-au confruntat cu tirania, cu dictatura, cu opresiunea. Mircea Carp a fost o voce vie, un om cu cunoștințe și cu viziune pe care nu și le-a ținut doar pentru el, ci le-a transmis milioanelor de cetățeni și pot să vă spun, ca martor direct, că emisiunile lui Mircea Carp au fost pentru mine nu numai o școală, ci și speranța că răul nu poate să fie perpetuu. Și într-adevăr, tirania s-a prăbușit”, a spus dr. Ernest Oberlander-Târnoveanu, directorul general al Muzeului Național de Istorie a României.

Vernisajul s-a desfășurat în prezența membrilor familiei Carp, a unor reprezentanți ai Corpului Diplomatic și ai Armatei Române, precum și a conducerii UZPR. De asemenea, la eveniment au fost prezente personalități din viața publică din România, prieteni din țară și de pretutindeni.

„Mircea Carp. Un secol în serviciul libertății” este un demers expozițional inedit, care invită publicul să cunoască destinul unui om remarcabil, unul dintre cei mai reprezentativi jurnaliști ai României contemporane, martor și protagonist al unei istorii de peste un secol.

Mădălina Corina Diaconu

Foto: Flavius Nicolae Roaită, curatorul expoziției

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *