◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro22.05.2024

Tranziția la energie verde, costisitoare pentru statele din Balcanii de Vest

Un nou raport al Global Energy Monitor și Bankwatch Network arată că țările din Balcanii de Vest se vor confrunta cu dificultăți în planurile lor pentru tranziția energetică.

Raportul a evidențiat că noile planuri energetice susținute de UE și SUA pentru a face țările din Balcanii de Vest independente de gazul rusesc vor fi costisitoare, deoarece unele țări în prezent nu importă gaze sau nu au infrastructura pentru a face acest lucru, ceea ce va îngreuna procesul, în ciuda potențialului natural pe care îl au aceste țări.

Potrivit documentului, planurile pentru noi centrale electrice pe gaz, conducte de gaze și terminale de GNL cu gaz natural lichefiat, în valoare de 3,5 miliarde de euro în Balcanii de Vest, promovate de instituțiile Uniunii Europene și SUA, ar obliga țările să importe mult mai mult gaz decât au făcut în trecut și au întârziat trecerea regiunii către producția de energie curată. „În 2021, Balcanii de Vest au consumat doar 3,7 miliarde de metri cubi de gaz, sau 4% din ceea ce a folosit Germania în același an. Jumătate dintre aceste țări nu importă gaz de pe piețele internaționale”, se arată în raport.

Prin construirea de noi sisteme costisitoare de gaze, în unele cazuri de la zero, aceste economii ar putea introduce noi riscuri economice și de securitate energetică într-o tranziție energetică deja cu destule provocări. Motivul construirii de noi conducte și terminale este înlocuirea importurilor de gaze rusești. „Cu toate acestea, majoritatea țărilor din Balcanii de Vest, spre deosebire de cele din UE, nu se bazează în mare măsură pe gaze și nu se confruntă cu aceeași urgență de a înlocui rezervele de gaz existente”, se arată în raportulctat de BalkanInsight.

Comunicatul de presă al Global Energy Monitor și Bankwatch a evidențiat că inițiativa ar îngreuna tranzitul regiunii către energia verde și ar putea întârzia aderarea la UE.

„Pentru o regiune cu potențial semnificativ de energie solară și eoliană, planurile pentru o nouă infrastructură de gaze ar introduce, de asemenea, noi obstacole în eforturile de aderare la UE, deoarece această mișcare contravine prevederilor Tratatului privind Comunitatea Energetică care urmăresc, printre altele, să alinieze eforturile de energie verde a regiunii cu cele a UE”, mai punctează documentul. (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *