◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro27.04.2024

Reporteri fără Frontiere consideră noua lege a defăimării din Grecia „un atac la adresa libertății presei”

Organizația internațională pentru libertatea presei Reporteri fără Frontiere a cerut atât executivului UE, cât și Parlamentului European să „denunțe cu fermitate” nouă lege a defăimării din Grecia, care este considerată „un atac la adresa libertății presei”.
Parlamentul grec a adoptat recent o lege care incriminează „știrile false care pot provoca anxietate și teamă cetățenilor”. În conformitate cu articolul 191 din Codul Penal al Greciei, difuzarea fie în public, fie online a informațiilor care provoacă frică sau anxietate sau „tulbură încrederea publicului în economia națională, apărare sau sănătatea publică” este o infracțiune penală. Dacă infracțiunea se repetă, pedeapsa minimă crește de la trei luni la șase luni de detenție. Prevederile se aplică, de asemenea, nu doar persoanei care difuzează informațiile, ci și proprietarilor de entități media și directorilor, precum și oricărei persoane care distribuie linkurile.
În loc să depenalizeze defăimarea și infracțiunile similare, în conformitate cu cele mai bune practici internaționale și cu recomandările UE, autoritățile elene au făcut ca această infracțiune, definită vag, să fie pedepsită cu o amendă mare sau cu până la cinci ani de închisoare, atrage atenția organizația. „Deși este legitim să combatem informațiile false, în special în timpul pandemiei de COVID-19, pedepsele cu închisoarea nu au niciun rol în căutarea adevărului. În schimb, autoritățile elene ar trebui să promoveze știri și informații fiabile la nivel național, european și internațional. Instrumentele necesare le sunt deja disponibile”, arată Reporteri fără Frontiere.
Organizația a cerut UE și Comisiei Europene să intervină și „guvernului grec să revizuiască” legea, întrucât aceasta nu definește în mod clar „informațiile false”, lăsând, prin urmare, autorităților elene să „vizeze orice jurnalist a cărui relatare nu este pe placul lor”.
Reporteri fără Frontiere reamintește, în context, istoricul Greciei în ceea ce privește „influența și controlul” pe care le exercită asupra mass-media. „Aceste încălcări ale libertății presei, împreună cu obstacolele cu care se confruntă în mod regulat jurnaliștii care relatează despre criza migrației fac obiectul unei misiuni în Grecia a mai multor ONG-uri, inclusiv Reporteri fără Frontiere, în prima jumătate a lunii decembrie”.
Într-o perioadă în care atacurile asupra jurnaliştilor sunt în creştere în Europa, iar Grecia nu a rezolvat încă uciderea jurnalistului de investigaţii criminale Giorgos Kariavaz, împuşcat în faţa casei sale din Atena în luna aprilie, această nouă lege se adaugă la o listă tot mai mare de preocupări cu privire la libertatea presei. În țară, conchide Reporteri fără Frontiere. (R.I.)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *